torsdag 20 oktober 2011

Gaddafis Berlin ConnectionSå har det hänt igen: Världen är en despot mindre. Inte heller Muammar Gaddafi hade modet att skjuta sig, utan hittades i ett dikesrör. Idag firar jag med libyerna över hela världen. 
I över 40 år har Gaddafi styrt denna ökenstat med järnhand. Han förvandlade landet till en övervakningssamhälle i bästa DDR-Nordkoreastil, och de som inte ställde sig bakom hans "gröna socialism" antingen flydde, blev internerade eller likviderades.  
Jag minns bombningen av diskoteket "La Belle" i Västberlin 1986. Diskoteket ägdes av italienaren Enzo Dinuno och var populärt bland amerikanska G.I.:s, men också bland tyskar, turkar och araber på grund av den coola stämningen. Inredningen bestod av plyschsoffor och här fanns många vrår dit människor kunde fly undan den höga musiken och prata med varandra. Stämningen var internationell och tillbakalutad.
Klockan 01:45 exploderade en bomb vid dansgolvet. Två amerikanska soldater och en turkisk kvinna dog, 200 blev svårt skadade, många fick armar och ben amputerade. Nästan alla som vistades på "La Belle" fick sina trumhinnor spräckta. 
Bomben hade placerats ut av en tysk kvinna på uppdrag av hennes palestinskfödde man, som i sin tur fick uppdraget av medarbetare vid Libyens ambassad i Östberlin. Gaddafi skickade några timmar efter ett lyckönskningstelegram till ambassaden.
De tre direkt ansvariga dömdes till mellan 12 och 14 års fängelse. 
Som hämnd för attacken beordrade Ronald Reagan några dagar efter attentatet bombning av Tripoli och Benghazi, den s k "Operation El Dorado Canyon". Där skall bl.a. Gaddafis 15-åriga adoptivdotter ha omkommit. 
Jag har samlat en del länkar på engelska, tyska och svenska här nedan, för den som vill ha mer info och fördjupning.


Länkar:


BBC News: The Berlin Disco Bombing 

New York Times: 4 guilty in fatal 1986 Berlin Disco Bombing linked to Libya

History.com: US bombs Libya

afrol News: "La Belle" verdict favours LibyaDer Tagesspiegel: Entschädigung mit zweierlei Maß

Deutschlandfunk: Anschlag am Zahltag


SvD, SvDGP, GP, GP,

SVT:s Bo Inge Andersson sammanfattar ganska bra Gaddafis uppgång och fall:
En massmördare som var en blodig clown


ABC NEWS:
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
----------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar