lördag 22 oktober 2011

Ett UFO kommer landat i Göteborg
Vad passar bättre för ett U.F.O. att landa än i rondellen vid Rymdtorget? 
Invigningen av Bergsjöns nya symbol är planerad till klockan 18 på tisdag 25 oktober. 
Då tänds tefatet och det legendariska rymdbandet från 60-talet The Spotnicks underhåller från scenen, tillsammans med de lokala bandet The Dark Side Crew och Prince. Och alla besökare kan mingla med de verkliga rymdäventyrarna i West Coast Trekkers, den västsvenska Star Trek-föreningen. 
Läs om invigningen här: Ett UFO ska landa i rondellen De lokala Star trek-entusiasterna från West Coast Trekkers var bland de första att hälsa farkosten välkommen. Tefatet kommer att tändas samtidigt som annan gatubelysning och visa att nu är du framme vid Bergsjön centrum. 
Se ett filmklipp från invigningen här. 
Foto: Maria Börgeson

De flesta känner väl till legendära "The Spotnicks", men hur många vet att det i DDR fanns ett nästan identiskt band med det speciella gitarrsoundet som de kallade för "Big Bastard Beat".  
Bandet hette "Die Sputniks", grundades 1963 och var omåttligt populär i hela Östtyskland. 1966 var ett ödesår för den östtyska beatmusiken. Walter Ulbricht var partiledare då, och höll det berömda "Yeah Yeah Yeah-talet" inför kommunistpartiets kongress: 
"Är det verkligen så att vi måste kopiera all skit som kommer från väst? Jag tänker, kamrater, att vi måste sluta med denna "jejeje-och-allt-vad-det-heter-monotoni" 
Efter det talet lades bandet ner, och fram till Ulbrichts död 1973 spelades ingen västerländsk popmusik i östtysk radio. Det enda man fick höra var kampsånger och musik från de socialistiska broderländerna. 

Walter Ulbrichts berömda "Yeah yeah yeah-tal":1996 grundades bandet på nytt och de har även turnerat utomlands tillsammans med "The Rattles" och "Johnny and the Hurricanes.  
2003 uppträde "Die Sputniks" i Londons Palladium på "Show Stars of the 60", och än idag turnerar de genom Tyskland på klubbar och i danslokaler.


DDR-Sputniks: Guitar TwistFör dig som inte kan komma till Bergsjön på tisdag: Vad sägs om en Tysklandsweekend i januari?  
Lördagen den 28 uppträder svenska The Spotnicks i Glückauf-Halle i Duisburg, på galan "Guitar Heroes Of The World"Svenska The Spotnicks: Amapola

2 kommentarer:

  1. Hur gick det med "ölresan" till Taybeh på Västbanken? Bidde de nåt?

    SvaraRadera
  2. Nej tyvärr, och det beror på de fruktansvärt dyra flygpriserna. Det går ju inte några charterplan till Västbanken direkt, utan man får flyga reguljärt till Tel Aviv. Men jag hoppas på nästa år. Följer Taybeh på Facebook och det lär ha varit en trevlig tillställning i år också.

    SvaraRadera