söndag 30 oktober 2011

De ropade på arbetskraft, men det kom människorIdag för exakt 50 år sedan kom de första turkiska gästarbetarna till Tyskland, idag är antalet tyskar med turkisk bakgrund 2.5 miljoner, vissa uppskattningar säger drygt 3 miljoner.  
Tysk radio och tv har dessa dagar sänt reportage och underhållningsprogram på detta tema. Jag har egna minnen från mina gamla hemstäder Bremen och Lübeck. Delar av Lübecks innerstad hade lika gärna kunnat vara en del av Istanbul: turkiska affärer, biografer, caféer - det hängde tvätt på tork mellan husen. 
Gubbarna satt på uteserveringarna, drack te och spelade backgammon, medan fruarna bar på matkassar och försökte hålla reda på barnen som sparkade boll på kullerstensgatorna. 


Jubileumståget, som i dessa dagar åker genom Tyskland på turné

Det har dock funnits turkar och muslimer från andra länder i Tyskland mycket längre än så. Nedan en bild av en moské i Berlin byggd 1863. 
Fram till de ödesdigra åren mellan 1933 och 1945 var Tyskland ett mångkulturellt samhälle med ett stort inslag av judar och muslimer.  
Dagens Tyskland är åter ett land där olika folk och religioner lever sida vid sida. T.ex. har det sedan "Die Wende" 1989 flyttat in runt 1 miljon tyskättade ryssar, många av dem judar. De levde vid floden Wolga, men hade av Stalin tvångsförflyttats till Sibirien. I folkmun kallas de för Volgatyskar. 

Just nu byggs det synagogor och moskéer i många tyska städer. 


Muslimsk kyrkogård och moské i Berlin, byggd 1863Modell av moskén som just nu byggs i Köln

Det är naturligtvis omöjligt att skildra förhållandet mellan tyskar och turkar i ett enkelt blogginlägg. Det finns stora problem med integration, men jag väljer idag att sätta fokus på det positiva. 
Tyskland är ett av få länder i Europa som saknar ett stort invandrarfientligt parti som man har i Danmark, Sverige, Finland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Schweiz, Österrike och Ungern. De tyska Nationaldemokraterna (NPD) når aldrig mer än drygt 1 % av rösterna i riksdagsvalen. 
Det låter kanske konstigt i svenska öron, men jag tror att fotbollen har bidragit mycket till integrationen mellan  folken. Fotboll är närmast religion i Tyskland, och det tyska landslaget består numera till hälften av tyskar med rötter i länder som Polen och Turkiet. Här vill jag nämna landslagsspelaren Mesut Özil, som nu spelar i Real Madrid, men tidigare i Werder Bremen. 

Nedan en bild från Lübeck, där jag växte upp mellan 1970 och 1978.

Det tyska ordet "FREUNDE" betyder "VÄNNER" :Det finns två saker jag ALLTID gör varje gång jag är på besök i mitt gamla hemland:  
1. Gå till närmaste "Wurstbude" för en Thüringer Bratwurst och en flaska kall Jever. 
2. Gå till närmaste Dönerstube för en Döner Kebab och en kall Efes. Kebab äter jag bara i Tyskland och Turkiet, aldrig i Sverige - de är inte goda här. 


Till och med Angie älskar Döner: 

Fler kända tysk-turkar:  

filmregissören Fatih Akin, i Sverige känd genom filmerna "Mot väggen" (belönad med Guldbjörnen) och "Vid himlens utkant", som var Tysklands Oscarsbidrag 2008. Akin föddes 1973 i Hamburg av turkiska invandrare. 
Asiye Özlem Şahin, professionell boxare och världsmästare i WIBF Här hennes hemsida. 
Cem Özdemir, språkrör för dom tyska gröna, Die Grünen 
Asli Bayram, skådespelerska men mest känd som Miss Germany 2005Asli Nayram, Miss Germany 2005


Med 2,5 miljoner turkar i Tyskland - är det fortfarande någon som undrar, varför den tyska 12-poängaren i Eurovision Song Contest alltid går till Turkiet? (Nästan - i år fick faktiskt Eric Saade 12, Turkiet bara 10)

Nedan trailern till komedin "Almanya - Willkommen in Deutschland" - vågar man hoppas på att få se den på en svensk biograf?

Till sist: Härlig turkpop som får en att längta till sommar, sol och värme,
Länkar: 


The Local: 50 Years of Turks in Germany
Turkish, German or both?

The Economist: Multikulturell? Wir?

Telegraph: A Turk Wins Political Prominence (om Cem Özdemir, språkrör för Die Grünen)

SWR International: Jubilee: 50 Recruitment accord between Germany and Turkey

Monstersandcritics: Turks firmly rooted in Germany

Wikipedia: Turks in Germany


Länk till Köln Radyosu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar