lördag 9 juli 2011

Efter fredagsbönen - Ship to Syria, någon?Det är snarare regel än undantag numera att det efter fredagsbönen i Syrien kommer till protestdemonstrationer. Så har varit fallet även denna vecka, då 100.000-tals människor demonstrerat mot Assads terrorregim.  
Enligt uppgifter är demonstranterna så många att de inte längre ryms vid Assirtorget. 
Även om ropen på president al-Assads avgång skallar över hela Syrien, är det just i Hama som de starkaste protesterna utspelar sig just nu.
Hama, i nuläget omringat av stridsvagnar och soldater, är en symboliskt laddad stad. 1982 dödades mellan 20 000 och 30 000 människor när regimen slog brutalt slog ned ett uppror.
Jag följer bl.a. facebooksidan  Syrian Days Of Rage, som kontinuerligt lägger ut nyheter och bilder från händelserna i landet; ofta filmade med mobilkameror. 
Det är skrämmande och ocensurerade vittnesmål om det massiva våldet Assads regim utsätter sin befolkning för. 
10.000-tals har tagit sin tillflykt till Turkiet. Veckan som gått har man varje dag kl 15:00 kunnat lyssna till en direktsändning från Almedalen. Cecilia Uddéns "revolutionsradio" med gäster och reportage från den arabiska våren. 
Cecilia Uddén är Sveriges Radios mellanösternkorrespondent och hon är nästan den ende (i Sverige) som på ett bra och inträngande sätt rapporterat från revolutionerna i Nordafrika och Mellanöstern. 
I torsdagens program var Jan Eliasson gäst i programmet. Där gav han uttryck för den skam han känner över västvärldens hyckleri gentemot befrielserörelserna i den muslimska världen. 
Västvärlden har under decennier stöttat terrorregimerna i Tunisien, Egypten, etc. och i utbyte fått "politisk stabilitet" i området.  
Jag saknar ett utrikespolitiskt engagemang från Sveriges sida. Carl Bildt skulle kunna agera mycket skarpare än vad både FN och EU gör. 
Jag saknar även engagemang från oppositionens och vänsterns sida, som i decennier frotterat sig med diktatorer som Ben Ali och Hosni Mubarak i samarbetsorganisationer som Socialistinternationalen. 
Det finns hycklare på alla sidor, och det är kanske därför tystnaden över, vad som just nu sker i Syrien är så öronbedövande. 
Jag saknar även engagemang från vanliga svenskar. Ibland kan jag känna att majoriteten här uppe lever i en liten bubbla och är totalt ointresserade av vad som händer utanför landets gränser. Detta blir särskilt påträngande när jag tänker tillbaka på det stora politiska intresset för internationella frågor som fanns i Sverige på 60- och 70-talet. 
Det verkar vara som bortblåst idag. 
Har vi blivit ett folk av navelskådare? 

Vänstern verkar bara kunna engagera sig för en konflikt åt gången. Just nu är deras utrikespolitiska engagemang fokuserad på konflikten i Gaza. Allt annat verkar vara sekundärt. 
Restriktionerna mot Gaza har lättats, och gränsen mot Egypten öppnats. Det kanske är läge att styra om skeppen från Gaza mot Syrien? 
Det är Syriens folk som utsätts för ett ohyggligt lidande just nu. Diktaturen där drar sig inte för att tortera och mörda barn. Många av dessa är videofilmade, men för starka för att lägga ut här. 

I en ny rapport från Amnesty International konstateras att våldet i Syrien är ett klart brott mot mänskligheten.  
Enligt Cilina Nasser på Amnesty är brotten ständigt pågående och mängder av människor torteras dagligen i Syrien. 
– Brott mot mänskligheten tar plats medan du och jag pratar, säger Cilina Nasser i denna radiointervju:  
I maj beslutade sig myndigheterna för att stoppa fredliga protester i Tell Kalakh. Civila obeväpnade sköts ihjäl, flyende människor sköts av krypskyttar i ryggen, människor misshandlades brutalt. 
Hur många som greps, godtyckligt eller med grund, har ingen räknat.
Det är just säkerhetsmaskineriets brutala tillslag i Tell Kalakh som granskats i rapporten, men rapportförfattaren Cilina Nasser säger att detta är en verklighet runtom i Syrien. 
– De är utspridda och systematiska.


Lyssna: Syrien anklagas för brott mot mänskligheten

Här  kan du lyssna på veckans avsnitt av revolutionsradion med Cecilia Uddén.


Här  ekots rapportering om fredagens demonstrationer, där 100.000-tals deltog.


Här om Amnesty Internationals anklagelser mot Syrien för brott mot mänskligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar