torsdag 21 april 2011

Tankar från en veranda i TexasTankar från en veranda i Texas 
Månadens krönika, publicerad i Mölndals-Posten 2011-04-20

Humlor stora som helikoptrar flyger omkring i den ljumma vinden från Mexiko. Termometern visar 30 grader, och jag har precis trampat ihjäl en svart änka som kom krypandes, där jag just nu sitter på en veranda mitt i djupaste Texas, och försöker koncentrera mig på att skriva en krönika. Hur skall jag få plats med alla mina intryck jag samlat den senaste veckan på de 2500 tecken jag har till mitt förfogande?

Min familj är utströdd över hela världen. Jag har släkt i Tyskland, Sverige, Chile och USA. För snart 30 år sedan emigrerade min syster från Tyskland till Texas. På den tiden fanns inget internet. Man skrev brev, och hade man något viktigt ärende, hände det att man ringde ett snabbt samtal, annars blev det dyrt. Jag undrar hur det kändes för de svenskar som emigrerade till Amerika för 350 år sedan.

Till Texas kom svenskarna för drygt 150 år sedan. På 1800-talet fanns stora svenska församlingar i bl.a. Galveston.

Den vackra evangelisk-lutherska träkyrkan i New Sweden utanför Austin är den mest fotograferade kyrkan i Texas.
Evangelisk-lutherska kyrkan i New Sweden, Texas


För övrigt har New Sweden blivit en spökstad. Den präglas av förfallna trävillor samt en gammal kyrkogård. Staden är med på listan över "Texas Ghost Towns", ett antal övergivna spökstäder. 
De som en gång kom hit på 1800-talet och början av 1900-talet har flyttat vidare till storstäder, integrerat sig i det amerikanska samhället och talar knappast någon svenska längre. Det är endast efternamn som Lindstrom och Nordstrom som vittnar om deras härkomst.
Jag tror att alla människor någon kommer till en punkt, där de vill söka sina rötter. Som immigrant ser man alltid företeelser i sitt nya och gamla hemland med andra ögon än de infödda. 
Amerikanarna är mycket intresserade av släktforskning. Kommer man hit som europé blir man bombarderad med frågor, även om inte alla vet var Sverige ligger. 
Även mölndalsbor emigrerade till Amerika, och på Mölndals Stadsbibliotek kan man få hjälp med att komma igång med släktforskning.  
IKEA:s varuhus i Dallas

Medan de svenska spökstäderna förfaller, växer IKEA:s blågula palats som svampar ur marken. Svenska möbler och delikatesser kan numera köpas lite här och var över hela världen. 
Internet har revolutionerat våra liv. Idag är det möjligt att sitta på en veranda i Texas, se på Rapport eller Aktuellt i sin laptop eller som nu, skriva en krönika som jag strax med några klick skall skicka vidare till redaktionen.  
Med Skype och Facebook kan man hålla kontakt med släkt och vänner över hela världen. Den eller de som uppfann internet borde få Nobelpris!


Lästips för släkt- och hembygdsforskare här!
Vill du läsa fler krönikor och andra alster ur Mölndals-Posten hittar du dom här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar