söndag 25 juli 2010

Slutet för Love Parade

Love Parade har varit en av världens största technofestivaler, som årligen hållits sommartid i Berlin. Fr o m 2007 arrangeras dock festivalen inte längre i Berlin utan åren fram till och med 2010 ägde den rum i olika städer i Ruhrområdet. Festivalen har lockat människor från hela världen.

I år arrangerades festivalen i staden Duisburg, en stålarbetarstad i Göteborgs storlek, belägen en och en halv mil norr om Düsseldorf. Den smala tunneln var enda ingången till festivalområdet, som var inhägnat med meterhöga grindar, dimensionerat för 200.000 - 300.000 personer. Alla skulle ledas genom tunneln, över 1 miljon människor! Love Parade brukar ha mellan 1 och 1/5 miljon besökare, hur tänkte arrangörerna? Vittnen berättade, att security och polis vägrade att öppna grindarna; det gjorde de först när de såg att folk låg döda runtomkring! Jag såg presskonferensen på tysk tv idag. Det var en ynklig tillställning, där de ledande skyllde ifrån sig. Säkerheten hade varit hög, det skulle ha funnits gott om plats vid båda tunnelingångarna; masspanik skulle inte ha förekommit. Man skyllde på enstaka drogpåverkade individer som inte skulle ha hållit sig till ordningsföreskrifter, rejvare, punkare och knarkare. Journalisterna var bestörta, ställde polischefen och Duisburgs borgmästare mot väggen; då avbröts hela presskonferensen! Allt direktsänt i TV! Man ser ju klart och tydligt på YouTube-filmerna, att människorna satt fast som i en råttfälla!
Jag läste en tidningsartikel idag, daterad den 20 juli, där medlemmar ur polisfacket ansåg, att säkerheten var undermålig, och varnade precis för detta som hände igår.

Duisburgs borgmästare lade ikväll ned en krans vid minnesplatsen, där tusentals människor hade samlats. Han blev utbuad av hela folkmassan! Borgmästaren sade i en tv-intervju strax före de tragiska händelserna, att "hade vi inte genomfört detta arrangemang, så hade det inneburit dödsstöten för Love Parade och staden Duisburg". Denna intervju valsade runt i alla tyska tv-kanaler under hela dagen. Han fick ju rätt, på ett sätt, ..till priset av 19 döda och 340 skadade. Ett står klart fr o m idag: Det kommer aldrig mer att firas en Love Parade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar