torsdag 21 juli 2011

In memoriam "Onkel Willi" och Lotte Lenya

Onkel Willi, Wilhelm Brückner-Rüggeberg, till vänster

Min far var 16 år när kriget var slut. Farmor och farfar hade skickat honom till en internatskola på Spiekeroog, en ö långt ute i Nordsjön inte långt från holländska gränsen. 
När han efter Andra världskrigets slut kom hem till Berlin, hittade han varken gatan eller huset där han växte upp. Allt var sten och aska.  
Föräldrarna och bröderna var döda, men som tur fanns "Onkel Willi" som tog hand om honom.  Onkel Willi var son till min fars moster Else Brüggner-Rüggeberg. 
Han var dirigent på Hamburgs Konserthus, och det var tack vare Onkel Willi som jag började lära mig att tycka om klassisk musik. 
Onkel Willi föddes i Stuttgart 1906. Vår familj på min fars sida kommer därifrån, närmare bestämt Freudenstadt i Schwarzwald. 
1934 efterträdde han Herbert von Karajan som förste kapellmästare i Ulm. 1936 kom han till Hamburg. 
Han var dirigent hos Hamburgsymfonikerna och NDR:s symfoniorkester 
(NDR= Norddeutscher Rundfunk). 
Mamma och pappa släpade med mig och min syster på barnoperor och konserter. Min första opera var "Trollflöjten" som Onkel Willi dirigerade. 
Jag minns en kväll när "Onkel Willi" och hans fru, "Tante Ludmilla" var på besök hos oss i Lübeck. Vi åt middag och såg Ingmar Bergmans filmatisering av "Trollflöjten" på TV efteråt. 
Jag kommer ihåg hur begeistrad Onkel Willi var av den filmen, "det bästa han hade sett på TV i hela sitt liv". Han gick bort 1985. 
Mest känd för eftervärlden är hans inspelningar av Brecht/Weills "Treskillingsoperan", "Mahagonny" och "De sju dödssynderna", inte minst för att Lotte Lenya medverkar på skivorna.  
Här min Onkel Willi spellista  på Spotify. 

Reinhard Keiser, Der hochmüthige, gestürzte und wieder erhabene Croesus Act I, Scene I,  
Aria: "Prangt die allerschönste Blume" (Croesus') Baritone: Hermann Prey Berliner Symphoniker: 
Wilhelm Brückner-Rüggeberg (Onkel Willi) Recording: EMI Electrola GmbH, 1961






Lotte Lenya sjunger "Mackie Messer"

2 kommentarer:

  1. Hej Christian

    Die Dreigroschenoper heter Tolvskillingsoperan på svenska - inte Treskillingsoperan ;-)) Ett förklarigt misstag - ack så tyskt.

    Kram / JM och tack för din fina barndomsskildring.

    SvaraRadera
  2. Tack Jan, jag hade förstås översatt Dreigroschenoper direkt i huvudet. Drei är tre och och inte tolv. Ibland begriper jag mig inte på översättare, ..

    SvaraRadera