söndag 26 juni 2011

Vad har Helmut Kohl, Charles Bukowski, Karl Marx och Bruce Willis gemensamt?Jag har alltid varit tokig i statistisk, diagram och listor av alla slag. Dagligen vid läsning av Göteborgs-Posten finstuderar jag sportsidornas tabeller, inte ens den lägsta divisionen i fotboll undgår min uppmärksamhet. 
Så har det varit hela mitt liv, vare sig det gäller de mest sålda skivorna, de populäraste filmerna eller det kommunala valresultatet i Mölndal, in i minsta församling. Något för psykologerna att bita i!
Nyligen avgjorde lyssnarna till SWR, Südwestrundfunk, en omröstning om de 100 populäraste människorna från Rheinland-Pfalz, eller Rhineland-Palatinate som delstaten heter på engelska. 

Rheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz har drygt 4 miljoner invånare, och är en konstruktion av de allierade efter 2:a världskriget. Staten består av delar som tidigare tillhört Bayern, Preussen, Oldenburg och Hessen. Landet gränsar i väster mot Frankrike, Luxemburg och Belgien. 
Vid min tågluff genom Tyskland år 2006 bodde jag i Trier några dagar. Trier påstår sig vara Tysklands äldsta stad. Här föddes Karl Marx, i vars födelsehus man numera kränger allehanda souvenirer till kinesiska och ryska turister, som transporteras dit i bussar från hela Tyskland. 
Jag är säker på att gamle Kalle skulle vända sig i sin grav om han visste vilken kommers som förs i hans namn idag. 
Länk till Karl Marx-Museum 

Porta Negra i Trier

Nåväl, listan över de 100 mest populära rhenländarna toppas inte oväntat av tryckkonstens uppfinnare (i Europa) Johannes Gutenberg, fotbollslegenden Fritz Walter (undret från Bern som 1954 för första gången hämtade hem VM-bucklan i fotboll för Västtyskland) och Helmut Kohl, förbundskansler under 16 år, och den som med Francois Mitterands stöd, mot Margaret Thatchers vilja,  genomdrev återföreningen av Tyskland efter murens fall.
Är du intresserad av Johannes Gutenberg och hans uppfinning av boktryckarkonsten: här en intressant sida från Grafiska museet i Linköping 

Här några från Top-100-listan som är internationellt kända:  
4. Hildegard von Bingen 

6. Mario Adorf
Mario Adorf var inte bara en underbar skådespelare (Katharina Blums förlorade heder, Blecktrumman, Lola) - han var också en begåvad cabaret- och varietéartist. 
Här tillsammans med Milva i Bertolt Brechts "Zuhälterballade", Balladen om hallicken:
7. Karl Marx 

11. Fritz Wunderlich


Den underbara Taminos aria ur Mozarts "Trollflöjten" med Fritz Wunderlich:25. Bruce Willis, föddes i Idar-Oberstein. Hans far var stationerad där på en amerikansk militärbas.

59. Charles Bukowski, föddes 1920 i Andernach, även han son till en i Tyskland stationerad soldat.

71. Frank Farian, musikproducent med 800 miljoner sålda skivor, mannen bakom Milli Vanilli och Boney M, med andra ord tyska industridiscons "gran´old man"

72. Valéry Giscard d´Estaing, född i Koblenz, fransk president 1974-1981


Hela listan finns på Südwestradios hemsida härKan du tyska: bakom varje namn döljer sig en länk med information om varje person.
Var finns då anknytningen till Sverige i detta inlägg? 

Jo, Südwestrundfunk (SWR), som är public service radion för Rheinland-Pfalz har en älg som maskot, närmare bestämt den populära stationen SWR 3


Var det någon som sa att tyskar är tokiga i älgar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar