tisdag 12 november 2013

Gyllene Gryning nu även i Ungern
Under ett massivt polisuppbåd och under högljudda protester invigdes nyligen ett monument över den tidigare ungerske regenten och Hitlerallierade, Miklos Horthy i centrala Budapest. Bronsbysten står på Frihetstorget utanför den reformerta kyrkan, bevakad av "soldater" i uniformer från den ungerska armén under första världskriget.

Pastorn i kyrkan, Lóránt Hegedus, inledde minnesgudstjänsten till Horthys ära med en retorisk fråga:  "Står ni  på vår sida eller stödjer ni den den israeliska terroriststaten?"


Foto: REUTERS/balogh


Hundratals motdemonstranter hade samlats på platsen för att protestera mot monumentet. Många av dem bar den gula judestjärnan.

Horthy ledde Ungern från 1920 till 1944. Redan 1920 införde han de första raslagarna i landet. Vid den tiden utgjorde judarna 6,4 % av befolkningen och den nya lagen gjorde det nästan omöjligt för dem att söka sig till universitetsutbildningar samt inneha statliga tjänster.

Från 1938 instiftade han fler lagar som i stort baserade på Nürnberglagarna.  1940 fördrevs judarna från det av Ungern ockuperade Slovakien och Transsylvanien till det av Tyskland kontrollerade generalguvernementet Galicien, där de överlämnades till nazisterna för vidare transport till förintelselägren i öster.


Foto: REUTERS/balogh

På torsdag skall Lenhardt Balázs officiellt kungöra bildandet av ett nytt högerextremt parti under namnet "Magyar Hajnal" (Ungersk Gryning). Namnet associerar till grekiska "Gyllene Gryning" vilket nog också är meningen. Han lovar ett brett samarbete med alla "nationella krafter som inte samarbetar med Jobbik".

Lenhardt Balázs valdes in i det ungerska parlamentet för Jobbik. För närvarande är han politisk vilde efter att han 2012 blivit utesluten ur Jobbik, anklagad för att vilja splittra partiet. På bilden nedan ses Balázs bränna den israeliska flaggan vid ett politiskt möte i Budapest.Nedan ett nyhetsklipp från EuroNews om bildandet av partiet "Ungersk Gryning":Källor på tyska: 

Horthy-Denkmal unter Protesten in Budapest enthüllt, Der Standard (Österrike)

Neue Partei für die Rechtesten der Rechten, Kurier (Österrike)

Horthy ist zurück, Pester Lloyd (Ungern)

Ungarn huldigt wieder Hitlerverbündeten Horthy, Pester Lloyd (Ungern)


Den som vill kan läsa om prästen Lorant Hegedus på "nationella" sajten Hungarianambiance 


Ta gärna en titt på min nya blogg: Heimatbloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar