lördag 1 december 2012

Europas första moské för homosexuella öppnat i Paris

Ludovic-Mohamed ­Zahed med maken ­Qiyamudin till höger/ Foto: Aftonbladet


Igår invigdes Europas första moské för homosexuella muslimer. 

Fransk-algeriske Ludovic-Mohamed Zahed är muslim och homosexuell, gift med Qiyamudin, en muslim från Sydafrika där samkönade äktenskap är tillåtna. I år gifte de sig religiöst inför en imam sedan Qiyamudin flyttat till Frankrike.

I går kunde de båda gå till fredagsbön tillsammans med andra homosexuella muslimer i den nya moskén i en förort till den franska huvudstaden. Men Ludovic-Mohamed betonar att den nya moskén inte bara är till för homosexuella. Redan har flera heterosexuella muslimer hört av sig och vill be där.

Syftet, säger han, är att välkomna män och kvinnor som inte känner sig hemma i de traditionella moskéerna. För en man som är feminin till sitt yttre eller en person som är transsexuell är det svårt att finna sig till rätta i en moské. Jag har hört från många av mina vänner att de inte riktigt vet var de ska stå, eftersom alla moskéer delar upp män och kvinnor i olika rum. I vår moské är det viktigt att alla kan be tillsammans. Människor måste känna sig bekväma när de ber och kvinnor måste få vara synliga i moskén och ha rätt till de första raderna, bland männen. Att kvinnor ska vara beslöjade och dessutom isolerade bakom en ridå, som fallet är i vanliga moskéer, är verkligen kvävande.

Ludovic-Mohamed påpekar också att flera muslimer inte längre står ut med predikan i de vanliga moskéerna. Den är ofta nedlåtande mot kvinnor och homofobisk, eftersom många imamer följer en dogmatisk tolkning av koranen. Så, den nya moskén är inte bara gayvänlig utan också jämlik och inkluderande.Fler länkar: 

Why I want to open a gay-friendly mosque in Paris/ The Guardian

France to open world’s first ‘mosque for the gay community’ (where women and men won’t be segregated)/ Daily Mail


Ludovic medverkade härom dagen i BBC:s dagliga program Worl have your say, mycket hörvärt.
Hör honom svara på lyssnarnas frågor:
Klicka här: BBC World have your say
Podcasten tillgänglig tom 5 december. 

World have your says hemsida med podcasts att ladda ner här. Fler inlägg om tro, hbt, Frankrike och Human Rights hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan: Inga kommentarer:

Skicka en kommentar