söndag 18 november 2012

IKEA: Det handlar om människor, inte möbler!

IKEA i Dallas


I fredags fick IKEA äntligen krypa till korset och erkänna att man på 1970- och 80-talet använde sig av politiska fångar i före detta Östtyskland som slavarbetare, för att hålla produktionskostnaderna nere. Vid en presskonferens i Berlin presenterade man sin egen undersökning och bad officiellt om ursäkt.

I åhörarleden på presskonferensen i Berlin satt många av de före detta DDR-bor som under hemska omständigheter tvingades producera för IKEA.

Den 19 september 2011 skrev jag första gången om detta under rubriken
Exklusivt: Ingvar Kamprad var kommunist!

Uppföljningen kom i form av en krönika som jag skrev i Mölndals-Posten den 19 oktober:
Girighet är alla lasters moder. (IKEA har ett stort varuhus i Kållered som är en del av Mölndal). 

Ett tredje inlägg publicerade jag här på bloggen den 3 maj i år med anledning av att SVT:s Uppdrag Granskning tog upp fallet, Bakom galler: IKEA i DDR.


Nedan SR:s korrespondent Daniel Allings reportage från IKEA:s presskonferens i fredags.
Det sändes i Kvart-i-fem-ekot:


Lyssna: IKEA FångarPresskonferensen blev ordentligt uppmärksammad internationellt.

Förutom svenska och tyska massmedier skrev bland annat brittiska The Guardian:
Ikea says sorry to East German political prisoners forced to make its furniture

New York Times: 
Ikea Admits Forced Labor Was Used in 1980s

The Australian: 
Ikea sorry for using East German prisonersDen av tyska regeringen utsedde ansvarige tjänstemannen för Stasiarkiven, Roland Jahn kritiserar IKEA för brister i undersökningen. 

"Man skriver att företaget visste om att tvångsarbete av fångar förekom, men man ger ingen förklaring till varför IKEA inte vidtog några åtgärder. Det handlar om människor, inte om möbler", sade Jahn enligt denna artikel i DieZeit. (på tyska)

Vill man fördjupa sig i DDR och deras säkerhetspolis Stasi är Lena Breitners blogg Tankar om IB  en utsökt kunskapskälla. Idag tipsar hon om ett intressant inlägg av Svensk Tidskrifts Anders Ydstedt om relationen Sverige-DDR och om den svenska mediebevakningen av diktaturen DDR. Samt inte minst sätter han svenska politikers storstilade ambitioner på kartan. 

Varför var det så svårt att förutse DDR-diktaturens kollaps? Medias bild av DDR före murens fall hade troligen en stor betydelse för att så få såg vad som hände. Det skriver Anders Ydstedt, som granskat svenska mediers publicering om händelseförloppet i DDR precis för och efter murens fall. 


Klicka här för att läsa hela artikeln ur Svensk Tidskrift.


IKEA i Dallas


Fler inlägg om IKEA, DDR och Tyskland hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar