onsdag 19 september 2012

"Fotboll är komplicerat och därmed inget för kvinnor"
Månadens krönika, publicerad i Mölndals-Posten 2012-09-12:
"Fotboll är komplicerat och därmed inget för kvinnor"

"Tjejer kan ju helt enkelt inte vissa grejer så som fotboll (bollkontroll), köra bil eller tänka resonabelt. Dom har inte våran fysik, men att det också skiljer i tänkande är ju nånting som man inte hör mycket om. Det kanske är så att sånt är för icke-pk och tystas ner?"

Citatet ovan är bara ett av många man hittar om man googlar på damfotboll på internet. Att fotboll inte skulle vara något för kvinnor verkar vara en utbredd uppfattning. "Fotboll är komplicerat – och därmed inget för kvinnor", så uttryckte sig till och med allas vår folkkäre fotbollskommentator Arne Hegerfors i TV4:s "Fyra stjärnors middag" i fjol. Han om någon borde ju veta, eller?

När jag för en tid sedan berättade för vänner och bekanta att jag skulle till Ullevi och se på damfotboll möttes jag av medlidande blickar. En av dem skakade på huvudet och frågade torrt: "Varför det?", för att strax därpå konstatera, att "damfotboll kan man inte titta på."

Felet de flesta gör är att damerna ständigt jämförs med herrarna, vilket inte görs i andra idrottssammanhang. En höjdhoppsfinal i OS eller friidrotts-VM är väl lika spännande att se på, oavsett om det är män eller kvinnor som deltar?

Mölndals stad växer för varje år, vi är nu mer än 60.000 invånare, och till stadens stolthet hör Jitex BK, en av de mest framgångsrika klubbarna i svensk fotboll med sex SM-guld. Det var i Jitex Pia Sundhage nådde sina största framgångar. Hon blev inte bara fyrfaldig svensk mästare utan kan också räkna ett VM-silver och två OS-guld till sina meriter som tränare av det amerikanska landslaget.

Borde inte stadens politiker göra allt för att stödja Jitex och se till så att spelarna får de resurser och förutsättningar som krävs, för att även i fortsättningen kunna vara ett lag på toppnivå i svensk fotboll?

Jag har den senaste tiden följt stadens våndor med att få till stånd en fungerande fotbollsarena i Åby. Det har varit en process dragen i långbänk, och först efter Jitex manifestation utanför stadshuset nyligen verkar kommunens byråkrater ha fått tummen ur. I förra veckans Mölndals-Posten hoppades serviceutskottets ordförande Marcus Claesson (fp), att "förhoppningsvis är de klara till 1 april".

Måtte inte detta bli ett aprilskämt! Vad tror ni hade hänt om Fässberg hade spelat i Allsvenskan? Sannolikt hade vi då haft ett fungerande stadion för länge sen. Det är synd att inte Mölndals stad verkar inse betydelsen och värdet av varumärket Jitex. Även om spelet i år gått lite knaggligt, så är damerna förebilder för hundratals unga fotbollstjejer, inte bara i Mölndal. Ta vara på det.


Fler krönikor kan du läsa om du klickar på den blåa etiketten nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar