torsdag 4 november 2010

Nordisk filmrapport från Lübeck plus bortglömd Jörn Donner-pärlaIgår invigdes Nordische Filmtage i Lübeck för 52:a gången. Festivalen pågår till söndag den 7 november och visar 140 spel-, kort- och dokumentärfilmer från Norden, de baltiska länderna och norra Tyskland. Det är den största filmfestivalen med nordisk film utanför Norden.

Jag växte upp med Nordische Filmtage på 1970-talet. Med en "Dauerkarte" såg jag nästan allt, en fantastisk filmupplevelse som började kl 10 på förmiddagen och slutade sent på kvällen. Till många filmer var regissörer och skådespelare inbjudna. Så träffade jag bl.a. Harriet Andersson, Harry Schein och Jörn Donner.

På den tiden var inte festivalen så stor som den är idag. I pauserna stod man i foyern, rökte och drack sekt. Ett tillfälle som jag minns, var när Jörn Donner bad mig om eld till sin cigarett. Mötet utmynnade i trevligt småprat. Jag var bara 16 år och mäkta stolt över att ha pratat med en kändis!

Årets öppningsfilm var Sound Of Noise, långfilmsdebuten för de hyllade regissörerna Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, vars kortfilmer som MUSIC FOR ONE APARTMENT AND SIX DRUMMERS har uppmärksammats världen över.  Filmen har producerats i samarbete med de franska filmbolagen Bliss och Wild Bunch, samt med Nordisk Film i Danmark. 

Filmen belönades med både publikpriset och Free Spirit Award på nyss avslutade Warszawas filmfestival.
 
Handlingen:  En grupp excentriska trumslagare slår till mot staden, spelandes på allt annat än vanliga instrument. Polisen Warnebring ställs inför det bisarra fallet. Hans jakt på de musikaliska serieförbrytarna förvandlas snart till en personlig vendetta. 

Här Music For One Apartment And Six Drummers:
Till slut vill jag inte undanhålla trailern till denna bortglömda relationspärla med Jörn Donner. Innan du klickar: Varning! Innehåller pornografiskt material!

Så var det sagt...


Baksmälla (1973) UK TRAILER
Uploaded by klubbsuper8. - Classic TV and last night's shows, online.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar