torsdag 21 mars 2013

Drömmen om en mötesplats
Nedan min krönika senaste krönika, publicerad i Mölndals-Posten onsdag den 13 mars:

Drömmen om en mötesplats


"Och kom ihåg Christian: Så lite blattar som möjligt!” 

Orden är vaktchefens på en nattklubb där jag extraknäcker då och då som entrévärd. Vakterna har själva invandrarbakgrund från sydöstra Europa och jag undrar: 

”Varför då?”

”Jo du förstår, blattar beställer nästan aldrig nånting, på sin höjd vatten eller en cola. Är det för många i lokalen sticker svennarna , det är dålig business.”

Krogar och nattklubbar må vara platser där olika människor möts, men villkoren är kommersiella. Konsumerar du inte tillräckligt mycket är du inte välkommen.

Regeringens Framtidskommision kommer regelbundet ut med rapporter och undersökningar om läget i Sverige och landets framtidsutsikter. I en utredning som nyligen publicerats skriver man om framtiden:

”En central utmaning är att olika grupper i samhället lever allt mer olika liv och att det finns färre sammanhang där de möts på lika villkor. Boende- och arbetsplatssegregationen är betydande. Städerna är byggda så att möten mellan olika grupper försvåras, och föreningslivet i en del utsatta bostadsområden är avskuret från samhället i övrigt.”

Även mentala barriärer håller olika grupper isär. I utredningen konstaterar man ”att merparten svenskar (77 procent) umgås sällan eller aldrig med utomeuropeiska invandrare. Invandrare som bott och arbetat i många år i Sverige vittnar om att de har svårt att knyta personliga kontakter med infödda svenskar. ”

Jag tror det är viktigt att skapa nya, ickekommersiella mötesplatser för människor med olika bakgrund. Cirka hälften av svenskarna utför idag ideellt arbete för en förening. Ta till vara på de resurserna!

Även kommunen har ett ansvar att skapa mötesplatser för alla människor, oavsett bakgrund och hur mycket de konsumerar. Politiker, se det inte som en kostnad, utan en investering för bättre hälsa och minskade sociala kostnader bland Mölndalsborna i framtiden.

Just nu pågår arbetet med Drömmen om Mölndal, att utarbeta en framtidsvision inför stadens 100-årsjubileum 2022. På bloggen kan vem som helst komma med förslag om hur man vill se framtidens Mölndal – många har redan gjort det. Här finns storslagna och fantasifulla inlägg om allt från nergrävd motorväg, racerbana på Safjället till fler och större affärer i Mölndals Centrum – men glöm inte bort det synbart enkla men ack så svåra: att skapa möjligheter och förutsättningar för människor att mötas. Ta chansen nu, förslagstiden går ut den 5 april.För att lämna förslag gå in på www.drommenommolndal.seFramtidskommissionens hemsida: www.framtidskommissionen.seFler krönikor hittar du här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar