tisdag 14 juni 2011

Hyllning till Nyamko Sabuni


Man behöver inte googla länge för att hitta hatartiklar om Nyamko Sabuni, såväl på högerextremistiska bloggar som på bloggar tillhörande tyckare på vänsterkanten. 
Nyamko har allt sedan hon första gången tillträdde som invandrarminister 2006, blivit kallad för både rasist och islamofob.  
Följer man hennes arbete noga, så framkommer det dock en bild av en människa som brinner för integrationsfrågorna, som ständigt reser runt i landet för att träffa människor, och som på plats försöker göra sig en bild av läget i Sverige. 
Dessutom ger hennes arbete resultat och hon får saker uträttade. 
Idag skriver hon tillsammans med utrikesminister Carl Bildt på Aftonbladet Debatt om de nya insatserna regeringen gör mot tvångsgifte av minderåriga svenskar, ett problem få politiker vågat ta tag i under många år.  
De hänvisar till Ungdomsstyrelsens statistik som visar att 8 500 unga i landet är oroliga över att inte få välja vem de ska gifta sig med, och skriver:  
"Tvångsäktenskap kan inte ursäktas med hänvisning till tradition eller kultur. Därför får Sveriges ambassader i utlandet nu särskilda riktlinjer för hur de ska hjälpa ungdomar som riskerar bli bortgifta mot sin vilja"

Läs hela artikeln "Så ska vi rädda unga från att bli bortgifta  här. 

Läs Nyamkos artikel på Newsmill: Sverige bör skärpa lagstiftningen för att hindra barnäktenskap här 

Hör Sveriges Radios intervju med Nyamko Sabuni genom att klicka på länken nedan:
Lyssna: "Varje sommar försvinner ett antal tjejer"Avslutningsvis: 

Jag beundrar människor med civilkurage, som i sitt arbete kämpar för sina ideal om jämställdhet och alla människors lika värde, trots det motstånd de möter i form av ständiga trakasserier, förföljelser och kränkningar.

Dessutom är hon snygg, och enligt min mening en av de mest väl klädda ministrar Sverige någonsin haft.


Lite Bonus-Musik med en annan av mina idoler, även det en kvinna med stor integritet och kämparglöd, som jag haft lyckan att få uppleva live många gånger, senast förra året på Götaplatsen i Göteborg:


Läs även:


Nyamko Sabuni levererar 
- bättre sexundervisning i skolan för alla

2 kommentarer:

  1. Välskrivet och sant, Christian. Tack!

    SvaraRadera
  2. Tack Helena, uppskattar dina kommentarer. Då vet jag att det finns någon som läser min blogg. :-)

    Jag var förresten tvungen att byta bild på Nyamko. Den visade sig vara skyddad, och det började blinka små lampor lite här och där. Ha det gott!

    SvaraRadera