tisdag 21 juni 2011

Dagens självmål


Dagens självmål står den danske politikern Jesper Langballe för. Han representerar Dansk Folkeparti (DF) och anklagade, i en debattartikel i Berlingske Tidende, Tyskland för att vara "en neurotisk nation". Anledningen är den skarpa kritik Tyskland för mot Danmarks planer på att skärpa sina gränskontroller.
EU-kommissionen utreder för närvarande om den danska skärpningen av gränskontrollerna strider mot Schengen-avtalet.

Gränskontrollen är ett resultat av en överenskommelse mellan den borgerliga danska regeringen och det främlingsfientliga stödpartiet Dansk folkeparti för att regeringen skulle få igenom en omstridd pensionsreform. Nu är hela processen med skärpningen pausad, i väntan på EU-kommissionens utvärdering. 
Att inrätta permanenta gränskontroller är, även om det bara handlar om tullkontroll, en mycket känslig fråga inom EU. Tyskland intog redan från början en kritisk inställning. 
Sveriges hållning har varit oklar, från finansminister Anders Borgs positiva inställning till EU-ministern Birgitta Ohlssons kritik och utrikesminister Carl Bildts mera avvaktande hållning med hänvisning till EU-kommissionens utredning.
Vilket är då Langballes självmål? Så här skriver han i Berlingske:   
"Tyskland er en neurotisk nation, der bestandigt forfølges af sin fortids skygge. Og i sit desperate forsøg på at besværge nazifortiden bort, bruger Tyskland EU til at skabe det overnationale monster, der skal danne brandværn mod nationalismens ild.«"
Tyskland är en neurotisk nation, som ständigt förföljs av skuggan av sin historia. I sitt desperata försök att trolla bort nazitiden, använder Tyskland EU för att skapa ett övernationellt monster, som brandvärn mot nationalismens flamma" (min  oversættelse) 
Är det något land i Europa som inte försöker "trolla bort nazitiden", så är det väl Tyskland! Jag vill påstå att Tyskland är det land i Europa som tydligast och grundligast gjort upp med sin smutsiga och tragiska historia. 
Det kanske är på grund av landets historia som det har givit asyl åt fler flyktingar än något annat land i Europa. Tyskland är idag ett mångkulturellt land med miljoner människor från andra kulturer. 
Visserligen kämpar man även där med integrationsproblemen som i andra länder, bl.a. Sverige - men Tyskland är nästan det enda landet i Europa utan ett främlingsfientligt parti i sin nationella församling.  
Som illustration här en karta över det högerextrema Europa: 


Klicka på bilden för större format


Det syns för mig som om Dansk Folkeparti är ute och cyklar. Hela deras retorik och politik går ut på att lasta alla samhällsproblem på "de fremmede", för att använda ett glistrupskt uttryck. 
Det är inte mer isolering vi behöver i Europa, utan tvärtom mer samarbete. Ett homogent samhälle kvävs av sin egen dynga och självgodhet; det är dömd att gå under.


Länkar: 
DF skærper nazikritik af Tyskland, artikel ur Berlingske här


Danish Threat to Schengen Agreement Under Fire, artikel ur Der Spiegel International här


Dansk Folkeparti eldar på gränsbråk, artikel ur Svenska Dagbladet  här
Till slut vill jag lätta upp stämningen med Vivi Bach, en av mina favoritdanskor:P.S. Jesper Langballe, vad är det för namn egentligen?? D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar