fredag 23 januari 2015

Ro för själen i Krokslätts FabrikerNedan min krönika publicerad i Mölndals-Posten 2014 - 12 - 18

Ro för själen i Krokslätts fabriker

-Det var kväll på stormavdelningen. Många av personalen hade gått hem. Vi patienter låg i bälten. En del av oss hade fått sprutor med eller mot vår vilja. Två stora sovsalar rymde sjutton patienter.

Vi var fem personer som andäktigt satt och lyssnade när Gunnel Bergstrand berättade om sin  tid som tvångsintagen på Restad sjukhus i Vänersborg på 1950-talet, en tid fylld av övergrepp. Tvångsmedicineringar och bältesläggningarna var snarare regel än undantag.

När jag började arbeta på S:t Jörgens sjukhus på 70-talet bar fortfarande en del sköterskor uniform. Mycket har hänt sedan dess, och jag tillhörde dom som arbetade sista dagen på det gamla mentalsjukhuset, släckte och låste - för att senare flytta över till en nybyggd psykiatriklinik på annan ort.

Felet med psykiatrireformen på 90-talet var att man glömde föra över resurser till öppenvården. Politikerna trodde att psykiatrins problem var lösta bara man stängde de förhatliga institutionerna. Patienter som hade funnit trygghet på sjukhusen, kastades bokstavligt ut i intet - i bästa fall med ett visitkort till en sköterska, telefontid torsdagar 10:00-12:00 jämna veckor. En del blev hemlösa och hamnade i blandmissbruk för att stå ut - många tog livet av sig.

Därför blev jag så glad, när jag läste att den nya blågröna majoriteten i Västra Götaland bestående av de borgerliga partierna och miljöpartiet, beslutat att höja regionskatten för bl.a. sjukvårdens skull och avsatt sammanlagt 200 extra miljoner till psykiatrin under en treårsperiod.

Förra månaden öppnade Psykiatrimottagning Mölndal i det nybyggda glashuset på Göteborgsvägen i Krokslätts Fabriker. Här arbetar läkare, psykolog, sjuksköterska, kurator, arbetsterapeut, sjukgymnast och sekreterare. I samma lokaler finns även enheten för autism och ADHD samt mottagning för psykiatripatienter boende i Härryda kommun.

Sammanslagningen kommer att ge samordningseffekter och möjlighet för de olika behandlingsteamen att  lära av varandra och på så sätt ständigt utveckla sina arbetssätt.

Jag tror att detta är den rätta vägen att gå när det gäller behandlingen av människor som är sjuka i själen, så att människoöden som Gunnel Bergstrands för evigt kan förpassas till historieböckerna.


Det är dock viktigt att kunna historien för att gå vidare, läs gärna hennes bok "Patienten är frisk för övrigt", utgiven av Recito Förlag. 

Besök också Medicinhistoriska Museet på Östra Hamngatan i Göteborg, mitt emot Nordstan. Där visas föremål och berättas psykiatrins historia på ett sätt som närmast kan liknas ett skräckkabinett. Störst behållning får du om du går en guidad tur. 
Fler av mina krönikor i Mölndals-Posten hittar du om du klickar här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar