onsdag 13 juli 2011

Nyamko Sabuni levererar - bättre sexundervisning i skolan för alla

För en månad sedan, den 14 juni, skrev jag en hyllning till Nyamko Sabuni om de nya insatserna regeringen gör mot tvångsgifte av minderåriga svenskar, ett problem få politiker vågat ta tag i under många år.

Man behöver inte googla länge för att hitta hatartiklar om Nyamko Sabuni, såväl på högerextremistiska bloggar som på bloggar tillhörande tyckare på vänsterkanten. 
Nyamko har allt sedan hon första gången tillträdde som invandrarminister 2006, blivit kallad för både rasist och islamofob. 
Följer man hennes arbete noga, så framkommer det dock en bild av en människa som brinner för integrationsfrågorna, som ständigt reser runt i landet för att träffa människor, och som på plats försöker göra sig en bild av läget i Sverige. 
Dessutom ger hennes arbete resultat och hon får saker uträttade.

I Dagens Nyheter den 12 juli skriver jämställdhetsministern:
att regeringen nu satsar 10 miljoner på fort­bildning av lärarna i bland annat sex och samlevnad. 
Att behandla sex- och samlevnadsfrågor i biologiämnet är för snävt. Regeringen vill därför satsa på en ämnes­inte­grerad sex- och samlevnadsundervisning i skolan. Det är viktigt för jämställdheten och för att motverka sexuellt våld och trakasserier. 
Skolverket får också i uppdrag att öka skolans kunskaper om könsskillnader i språk-, läs- och skrivutveckling. Även kunskapen om hedersrelaterat våld måste öka i skolan.

Särskilt glad blev jag över, att med den nya skollagen upphör den tidigare möjligheten till dispens av religiösa och kulturella skäl. 
Det innebär att alla elever får samma förutsättningar att tillgodogöra sig sex- och samlevnadsundervisningen.
   
Hela hennes DN-artikel med rubriken  "Lärarna måste bli bättre på att undervisa om sex" 
hittar du  här. 

Själv gick jag i skolan på 60- och 70-talet i Tyskland. Min sexualundervisning bestod av en stammande kvinnlig biologilärare á la frikyrkodam med knut, som med pekpinnen i högsta hugg visade oss tecknade bilder av könsorgan på en ålderdomlig plansch, som verkade vara en kvarleva från Tredje Riket. 
Med rodnad och darrande röst försökte hon förklara för oss hur barn blir. I själva verket visste vi ju redan allt tack vare ungdomstidningen BRAVO. 
Där lärde "Dr. Sommer" ut sexualpraktiker, och med fotografier visades minsann hur man trär på en kondom för säkrare sex. BRAVO fanns i varje tysk tonårshem, och lär visst göra det än idag. 

Så här kunde sexualundervisningen gå till i Sverige 1962.
Här är det Elise Ottesen-Jensen som håller i taktpinnen.
Klicka här och ta del av de senaste sextipsen i Allan Ollonkullens sexskola:

1 kommentar:

  1. Ett väldigt bra inlägg, Christian, och roliga klipp. Tack för både klokskap och underhållning. Länkar och tweetar först nu, för jag har haft andra debatter at reda i. :)

    SvaraRadera