onsdag 8 juni 2011

Damerna först!

Christa Kleinhans och Anne Droste nu... (Foto: Caroline Salzinger/Sveriges Radio.)

Min förra krönika i onsdagens Mölndals-Posten var en hyllning till damfotbollen. I sommar arrangerar Tyskland VM i fotboll för damer. 
Jag hörde Caroline Salzingers Studio-Ett-inslag  igår och måste erkänna att jag inte hade en aning om att damfotboll var förbjudet i Västtyskland mellan 1955 och 1971.  
Lyssna på detta intressanta reportage. Jag hade gett vad som helst för "Kaffee und  Kuchen" tillsammans med dessa underbarbara fotbollsdamer!
Den 26 juni går startskottet för Fotbolls-VM för damer i Tyskland. Som tvåfaldig och regerande världsmästare är hemmalaget storfavoriter och fotboll är idag den populäraste och snabbast växande lagsporten bland flickor i Tyskland.  
Men det har inte alltid blåst medvind för kvinnligt fotbollsspelande i Tyskland, tvärtom. 1955 förbjöd det tyska fotbollförbundet damfotboll och förbudet upphävdes först på 70-talet. 
De fotbollsspelande männen ansåg att kvinnor inte hade något att göra på en fotbollsplan, damfotboll ansågs dessutom vara skadligt för kvinnor och rikserade leda till minskat barnafödande, säger Ronny Galzinski, sportjournalist som har skrivit en bok om damfotbollen i Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar