lördag 25 juni 2011

Saliga äro Lübecks martyrer


Idag på midsommardagen hade jag gärna varit i min gamla hemstad Lübeck, där jag levde under mina tonår mellan 1970 och 1978. Lübeck är inte bara en av Tysklands vackraste städer; hela stadskärnan innanför vallgravarna tillhör UNESCO:s världskulturarv, vilket innebär att man inte får lov att riva eller bygga hur som helst. 
Idag klockan 11:00 saligförklaras de fyra "Lübeckmartyrerna" med en högtidlig akt i katolska Herz Jesu-kyrkan, som ligger alldeles intill den magnifika Lübeckdomen. Man räknar med över 10.000 gäster från hela världen. 

Lübecks domkyrka med katolska Herz Jesu-Kyrka i förgrunden

Minnesgudstjänsten och saligförklaringen kommer att visas på storbildsskärmar utanför. Det blir en folkfest som det var länge sedan lilla hansastaden upplevt. Malteserhjälpen står för matserveringen.  

Ärkebiskop Werner Thissen och pastor Constanze Maase bjuder in till fest 

Vilka var då Lübecks martyrer? 
De hette Johannes Prassek, Eduard Müller, Karl Friedrich Stellbrink und Hermann Lange, tre katolska präster och en evangelisk pastor som från sina predikstolar lovordat människovärdet och brännmärkt den nationalsocialistiska ideologin. 
För detta blev de fängslade och torterade. Efter summariska rättegångar i "folkdomstol" avrättades de med giljotin i ett fängelse i Hamburg den 10 november 1943.  
Alla fyra förespråkade de ekumenin, samarbete mellan katolicismen och protestantismen.  
Lübeck spelar en liten särroll i den tyska historien före och under nazitiden. Staden var tillsammans med Bremen och Hamburg en "Freie Hansestadt", dvs en fri hansastad. Det betydde att dessa städer var självstyrande inom Tyskland, med egna folkvalda parlament, de styrande ministrarna kallades för senatorer. 
Hamburg och Bremen har behållit sin självständighet, och båda städerna är i dagens förbundsrepublik Tyskland självständiga delstater.  
Lübeck däremot är ingen fri hansestad längre, och det beror på Adolf Hitler. De styrande senatorerna förbjöd nämligen Adolf Hitler att tala i staden. Nazisterna tvingades hålla sina politiska propagandamöten utanför stadsmurarna. 
Efter maktövertagandet 1933 straffade Hitler således Lübeck med att dra in de fria stadsrättigheterna, och så är det än idag. -Något som alla barn i Lübeck får lära sig i skolan, men som är tämligen okänt i vidare kretsar.  
Till råga på allt var Lübeck den första tyska staden som bombades av britterna 1942.


Herz Jesu-kyrkan i Lübeck


"Fängelsetorn i brons" med taggtråd och de fyra martyrerna


Hermann Langes urna




Här kan du läsa allt om de fyra Lübeck-martyrerna. Hemsidan är på engelska och ger mycket information. Där kan du bl.a. läsa de fyras avskedsbrev till sina närmast anhöriga.


För dig som kan tyska:
NDR:s temasida "Die Lübecker Märtyrer: Wir sind wie Brüder" hittar du här. 


Saligförklaringen av Lübecks martyrer på Facebook här och här


Intervju med dottern till Karl Friedrich Stellbrink ur Lübecker Nachrichten här.
(på tyska)



Ärkebiskopen hälsar alla välkomna:




Här kan du chilla och se på fina Lübeckbilder:

2 kommentarer:

  1. Tack Christian mycket du skriver är intressant.

    SvaraRadera
  2. Det här var ny (och viktig) information för mig.

    En hedersskål åt martyrerna!

    /mvh Jonas Ahnfelt

    SvaraRadera