torsdag 30 juni 2011

Nigerias landslagsledare till attack mot lesbiska spelare

Nigerias landslagstränare Ngozi Uche


"Lebborna i vårat lag har verkligen varit ett stort problem. Men sedan jag blev tränare är problemet löst. Det finns inga lesbiska spelare mer i mitt team. Jag tolererar inte denna smutsiga livsstil."
Orden kommer inte från undertecknad, utan från Nigerias landslagsledare Ngozi Uchi. Hennes uttalanden har utlöst ett ramaskri i tysk massmedia.

Hon fortsätter: "Numera har vi många spelare som törstar efter att lyssna till Guds ord. De är idag mer koncentrerade och vet, att fotbollen kan ge dem berömmelse, lycka och glädje. Homosexualitet förstör alla dessa förhoppningar. Lesbiska spelare i Nigeria är historia. Spelarna har funnit vägen till Gud".

I en intervju med tyska motsvarigheten till Sportnytt säger hon, att hon är förvånad över uppståndelsen över sina uttalanden.  
I Nigeria kan en homosexuell bli dömd till 14 års fängelse bara genom att vara homosexuell. I Uganda diskuteras införande av dödsstraff mot homosexualitet, något som också kan bli verklighet i norra delen av Nigeria. Där råder nämligen islamsk sharialagstiftning.





Ikväll, torsdag 30 juni, är det dags för de tyska damernas andra match i VM. 
Avspark i Frankfurt klockan 20:45. 
Må bästa lag vinna!

VM-sången "Spiel mit Stil" med "Liebes Fräulein", inspelad i det vackra Dresden:




Länkar:


Tyska ARD:s  "Sportschau" med intervju av Nigerias landslagsledare här
(på tyska)



Lesbian panic in women´s soccer,
Outsports här


Nigerian Football Federation bans lesbians from female soccer team,
amebor.com här


In Africn women´s soccer, homophobia remains an obstacle, gayblackcanadianman.com här


Nigeria football coach says homosexuality is wrong,
yahoo.sports här


P.S. Jag hittade inte en enda sida på svenska i ämnet, jag kanske är först här i landet - ett scoop! D.S.

tisdag 28 juni 2011

Skulptur i Pilane - en underbar sommardag på Tjörn

Klicka på bilderna för större format




Sjöbris och 27 grader i skuggan - jag är ingen "ligga och sola-människa", och havsvattnet är inte tillräckligt uppvärmt för min smak. 
Alltså bestämde jag mig för en heldagsutflykt denna lediga tisdag, och tog en tur till Tjörn, närmare bestämt Pilane gravfält. För femte sommaren i rad anordnas där en skulpturutställning av världsklass i en unik miljö.  
Pilane är ett av Sveriges vackrast belägna gravfält med ett 90-tal domarringar, resta stenar och stensättningar från järnåldern omgivna av ett uråldrigt kulturlandskap med spår från stenåldern. 
Har man inte bil, går det alldeles utmärkt att resa med Tjörn Express från Göteborg till Kållekärr. Där byter man till Buss 356 och går av vid hållplatsen Basteröd. Därifrån 1km promenad. 

I Pilane visas sammanlagt 16 skulpturer och installationer, här några av dom:  


Världsartisten Tony Cragg, som under 2011 blivit första nutida konstnär att få ställa ut i Louvren i Paris, deltar i Pilane med tre verk. Denna bronsskulptur heter "Discussion".










"Stressbeulenmann", i aluminium av Erwin Wurm, Österrike:





"Someone And Someone" i brons, av den uppmärksammade irländska konstnärinnan Eva Rothschild, aktuell med en stor installation i Central Park i New York:




Liljekonvalj i brons och glas av Klara Kristalova, Sverige/ Tjeckien. Verket kommer efter utställningen att installeras permanent i Falkenberg:






Ser du fåret?



"Intergalactic Totem" i aluminium av Lori Hersberger, Schweiz:






"Allt är möjligt", lindansare på telefonledning av Eric Langert, Sverige. Verket kommer efter utställningen att installeras på Restad Gård i Vänersborg:















"Krokodiler" gjorda av gummidäck, Eric Langert, Sverige. 
DETTA FÅR LEVER FARLIGT!







"Giant Aid Rabbit med glasögon. Installation av Kent Karlsson, Sverige. En fem meter hög jättehjälpsam kanin:















"You Gotta Go Out, You Don´t Have To Come Back" - Installation av Keith Edmier, USA:










Världsartisten Tony Cragg, som under 2011 blivit första nutida konstnär att få ställa ut i Louvren i Paris, deltar i Pilane med tre verk. Denna bronsstaty heter "Point Of View":






"Sprung" - installation av Leo Pettersson, Sverige:
















Havsutsikt



The swedish fika:




Är du med i Facebook kan du se mitt Pilane-album med sammanlagt 96 foton. Där finns samtliga skulpturer samlade. 
Klicka här. 

Hemsidan till Skulptur i Pilane finns här. 
Varje gång jag åker över Tjörnbroarna tänker jag på den fruktansvärda olyckan 1980, när en båt körde på brofästet och hela bron rasade i havet.  
Jag arbetade på Sankt Jörgens sjukhus då, och flera av mina arbetskamrater hade släkt och vänner som hade kört ner i havsdjupet den dimmiga natten. 
Det tog polisen 40 minuter från det de fått larmet tills området spärrades av: 






söndag 26 juni 2011

En resa till underjorden - Spökstationen Potsdamer Platz i Östberlin

Östtysk polis stänger tunnelbanestationen Potsdamer Platz i Östberlin, 1961

När jag såg invigningsmatchen av Damfotbolls-VM mellan Tyskland och Kanada, på Olympiastadion i Berlin idag, med över 73.000 människor på läktaren, blev jag lite melankolisk och tänkte tillbaka på tiden, då jag levde i Tyskland, på 60- och 70-talet. Resorna till DDR och Berlin var mycket speciella. 
Vid Potsdamkonferensen sommaren 1945 fastslog de allierade att rättigheterna till att driva spårbunden trafik i Berlin enbart gällde Deutsche Reichsbahn. De allierade hade inte någon avsikt att Tyskland skulle delas utan tvärtom hållas samman, så beteckningen avsåg egentligen det gemensamma nationella bolaget. 
Genom att fortsätta använda samma namn kunde det östtyska bolaget hävda rätten att trafikera det ockuperade Berlin. Förutom Östberlin, den sovjetiska sektorn, hade man fram till 1984 hand om pendeltåg även i Västberlin, västmakternas sektorer. 
Järnvägen fick en viktig roll i den östtyska ekonomin vilket främst berodde på de bristfälliga vägarna och bristerna i landets fordonsproduktion, vem minns inte Trabanten? Man fick också ut mer av järnvägen vad gäller transport- och energikostnader. 
I samband med murens byggande i april 1961 stängdes tunnelbanestationerna i den östra delen av stan. DDR fortsatte dock genom Deutsche Reichsbahn att sköta pendel- och tunnelbanetrafiken i Västberlin. 
Den främsta anledningen torde ha varit inkomstförstärkningen till den östtyska statskassan, som Väst-Berlinarnas D-Mark bidrog till. 
När muren hade byggts och staden delats, uppmanade dåvarande borgmästaren Willy Brandt Väst-Berlinarna till S-Bahnstrejk, vilket hörsammades i stor utsträckning. Invånarna i väst hade knappast någon lust att genom sina biljettköp vara med och finansiera delningen av staden. 
Jag minns resorna med tunnelbanan i Berlin - när vagnarna passerade de stängda och nästan mörklagda stationerna i Östberlin. Det var endast några beväpnade gränssoldater som skymtade förbi vid genomfarten. Undrar hur de kände sig, när dagligen upplysta tunnelbanevagnar, fyllda med imperialistiska folkfiender, passerade längs med perrongerna. 

Den här filmen skildrar på ett nästan surrealistiskt sätt hur stationen Potsdamer Plats såg ut mellan 1961 och 1989.  
Lägg märke till ett personporträtt som ligger bland allt bråte. På bilden ses Wilhelm Pieck. Han var DDR:s förste och ende president mellan 1949 och 1960, då han avled genom sjukdom. 
Efter hans död övertog SED:s partiledning med dess ordförande Walter Ulbricht kollektivt presidentens funktion. Det är med Walter Ulbricht som ordförande som den "antifascistiska skyddsvallen", som muren kallades i öst, byggdes. 
Hur är det möjligt, att Wilhelm Piecks porträtt kan ha legat orörd på denna stängda station under hela 28 år? 
SED = Sozialistische Einheitspartei Deutschlands  
(Tysklands Socialistiska Enhetsparti)






Här
hittar du "Berlin in the Underground - An interactive journey through time under the Potsdamer Platz.


Här
en Flickr-photostream med fantastiska fotografier från Potsdamer Plats underjordiska station, stängt 1961-1989.

Bilderna är upphovsrättsskyddade, bläddra åt vänster.


Här
en presentation av fotoboken "Geisterbahnhöfe" (Spökstationer)



Avslutningsvis några videohälsningar från Östberlin 1961 - 1989 - Så här var det, då!




Det fanns många i Sverige som aktivt stödde DDR, här ett lästips: 
Avrättningar i DDR

Vad har Helmut Kohl, Charles Bukowski, Karl Marx och Bruce Willis gemensamt?



Jag har alltid varit tokig i statistisk, diagram och listor av alla slag. Dagligen vid läsning av Göteborgs-Posten finstuderar jag sportsidornas tabeller, inte ens den lägsta divisionen i fotboll undgår min uppmärksamhet. 
Så har det varit hela mitt liv, vare sig det gäller de mest sålda skivorna, de populäraste filmerna eller det kommunala valresultatet i Mölndal, in i minsta församling. Något för psykologerna att bita i!
Nyligen avgjorde lyssnarna till SWR, Südwestrundfunk, en omröstning om de 100 populäraste människorna från Rheinland-Pfalz, eller Rhineland-Palatinate som delstaten heter på engelska. 

Rheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz har drygt 4 miljoner invånare, och är en konstruktion av de allierade efter 2:a världskriget. Staten består av delar som tidigare tillhört Bayern, Preussen, Oldenburg och Hessen. Landet gränsar i väster mot Frankrike, Luxemburg och Belgien. 
Vid min tågluff genom Tyskland år 2006 bodde jag i Trier några dagar. Trier påstår sig vara Tysklands äldsta stad. Här föddes Karl Marx, i vars födelsehus man numera kränger allehanda souvenirer till kinesiska och ryska turister, som transporteras dit i bussar från hela Tyskland. 
Jag är säker på att gamle Kalle skulle vända sig i sin grav om han visste vilken kommers som förs i hans namn idag. 
Länk till Karl Marx-Museum 

Porta Negra i Trier

Nåväl, listan över de 100 mest populära rhenländarna toppas inte oväntat av tryckkonstens uppfinnare (i Europa) Johannes Gutenberg, fotbollslegenden Fritz Walter (undret från Bern som 1954 för första gången hämtade hem VM-bucklan i fotboll för Västtyskland) och Helmut Kohl, förbundskansler under 16 år, och den som med Francois Mitterands stöd, mot Margaret Thatchers vilja,  genomdrev återföreningen av Tyskland efter murens fall.
Är du intresserad av Johannes Gutenberg och hans uppfinning av boktryckarkonsten: här en intressant sida från Grafiska museet i Linköping 

Här några från Top-100-listan som är internationellt kända:  
4. Hildegard von Bingen 

6. Mario Adorf
Mario Adorf var inte bara en underbar skådespelare (Katharina Blums förlorade heder, Blecktrumman, Lola) - han var också en begåvad cabaret- och varietéartist. 
Här tillsammans med Milva i Bertolt Brechts "Zuhälterballade", Balladen om hallicken:




7. Karl Marx 

11. Fritz Wunderlich


Den underbara Taminos aria ur Mozarts "Trollflöjten" med Fritz Wunderlich:



25. Bruce Willis, föddes i Idar-Oberstein. Hans far var stationerad där på en amerikansk militärbas.

59. Charles Bukowski, föddes 1920 i Andernach, även han son till en i Tyskland stationerad soldat.

71. Frank Farian, musikproducent med 800 miljoner sålda skivor, mannen bakom Milli Vanilli och Boney M, med andra ord tyska industridiscons "gran´old man"

72. Valéry Giscard d´Estaing, född i Koblenz, fransk president 1974-1981


Hela listan finns på Südwestradios hemsida härKan du tyska: bakom varje namn döljer sig en länk med information om varje person.




Var finns då anknytningen till Sverige i detta inlägg? 

Jo, Südwestrundfunk (SWR), som är public service radion för Rheinland-Pfalz har en älg som maskot, närmare bestämt den populära stationen SWR 3














Var det någon som sa att tyskar är tokiga i älgar?

Damerna först - Idag startar fotbolls-VM !

VM-Hymnen dirigerad av "Kaiser Franz" Beckenbauer:





Lotta Schelin



Uppdaterad 16 juli 2011: 



Schelin går för fullt igen
Både Lotta Schelin, som haft magbesvär, och Linda Forsberg, som stukade foten i matchen mot Japan, kunde på lördagen träna för fullt. Det positiva beskedet från Schelin och Forsberg innebär att de troligen spelar från start på tisdag mot Colombia. 
Fotbollslandslagets förbundskaptenen Thomas Dennerby manade på sina spelare under den första officiella VM-träning i Köln. Träningen var öppen för media och ett 20-tal åskådare tittade på i regnet. 
(Källa: Sydsvenskan 2011-06-25) 


Dirndls specialtillverkade inför årets VM


Idag börjar damernas fotbolls-VM i Tyskland. Det är inte lätt att hitta intressanta artiklar i svensk press om detta, jämfört med tyska massmedia som skriver spaltmetrar om tävlingen i dessa dagar. 
Kanske beror det på att svenskorna inte spelar förrän på tisdag. Att Tyskland är värdland för årets turnering betyder nog en hel del också.

Olympiastadion, Berlin

Klockan 17:40 inleds öppningsceremonin i Berlins Olympiastadion, innan det är dags för det tyska lagets första match mot Canada klockan 18:00.  
Tyskland spelar i grupp A tillsammans med Frankrike, Canada och Nigeria.



Svenskorna får vänta till på tisdag. Klockan 15:00 är det avspark i Leverkusen mot Colombia. 
Sverige spelar i grupp C, där förutom Colombia även USA och Nordkorea ingår.


Hör tränaren Thomas Dennerby om vad han anser om Sveriges chanser i årets VM:




Den 1 juni publicerades min fotbollskrönika i Mölndals-Posten.
Den har rubriken "Livet är för kort för att se på dålig fotboll", och du kan läsa den här.


Visste du att damfotboll har varit förbjudet i Tyskland mellan 1955 och 1971?
Sveriges Radios korrespondent intervjuar några äldre damer om deras liv med fotbollen, mycket intressant.
Du kan höra inslaget om du klickar här. 




Football Can Contribute to Integration
Läsvärd artikel på engelska ur nättidningen Qantara.de  här





Söndagsandakt på Johannes Döparens dag

Rowan Atkinson

På 70- och 80-talet vågade man fortfarande skoja om olika religioner. Hur mycket skämtade inte Dave Allen, Marty Feldman och Monty Python med kyrkan? 
Nu förtiden är alla människor så lättkränkta. Jag tycker de här sketcherna håller än - man måste kunna skoja om allt. 
Framförallt när det görs så proffsigt som här -kolla bara hans mimik, den är enastående! 


Från och med idag och några söndagar framöver, kommer jag att ge kyrkans män ordet på min blogg.
Det bli allt från små andakter till  tankar för dagen, om man så vill. 

Först ut: Rowan Atkinson med kyrkans syn på oralsex, eller fellatio som det så fint heter på latin: 


lördag 25 juni 2011

Takeo Ischi - en jodlande japan i Lederhosen


Takeo Ischi

Nu när midsommarhelgen är över: låt mig fortsätta min kulturella gärning med att sprida tysk glädje över världen! Vad passar bättre än en jodlande japan i Lederhosen?
Takeo Ischi föddes 1947 i Tokio. Han studerade maskinteknik, och det var meningen att han en gång skulle överta sin fars firma.
På fritiden lärde han sig att spela på cittra och hackbräda. Med hjälp av skivor med jodlarkungen Franzl Lang lyckades han tillägna sig jodlandets konst.  


Han åkte över till Europa, sjöng upp på en turistrestaurang nära Zürich, Schweiz och blev omedelbart anställd. Franzl Lang upptäckte Takeo, och tack vare honom startade hans musikaliska karriär.
Han är numera världsberömd i den tyskspråkiga världen. 1985 gifte han sig med Henriette, de fick tre söner och dottern Julia, som tyvärr inte lever längre. Han bor med sin fru i Reit im Winkel i Oberbayern. 


Takeo Ischi - Bockwurst, Bier und Blasmusik, glöm inte att klappa i händerna!





Takeo Ischi: Klarinettenmuckl Jodler:

Saliga äro Lübecks martyrer


Idag på midsommardagen hade jag gärna varit i min gamla hemstad Lübeck, där jag levde under mina tonår mellan 1970 och 1978. Lübeck är inte bara en av Tysklands vackraste städer; hela stadskärnan innanför vallgravarna tillhör UNESCO:s världskulturarv, vilket innebär att man inte får lov att riva eller bygga hur som helst. 
Idag klockan 11:00 saligförklaras de fyra "Lübeckmartyrerna" med en högtidlig akt i katolska Herz Jesu-kyrkan, som ligger alldeles intill den magnifika Lübeckdomen. Man räknar med över 10.000 gäster från hela världen. 

Lübecks domkyrka med katolska Herz Jesu-Kyrka i förgrunden

Minnesgudstjänsten och saligförklaringen kommer att visas på storbildsskärmar utanför. Det blir en folkfest som det var länge sedan lilla hansastaden upplevt. Malteserhjälpen står för matserveringen.  

Ärkebiskop Werner Thissen och pastor Constanze Maase bjuder in till fest 

Vilka var då Lübecks martyrer? 
De hette Johannes Prassek, Eduard Müller, Karl Friedrich Stellbrink und Hermann Lange, tre katolska präster och en evangelisk pastor som från sina predikstolar lovordat människovärdet och brännmärkt den nationalsocialistiska ideologin. 
För detta blev de fängslade och torterade. Efter summariska rättegångar i "folkdomstol" avrättades de med giljotin i ett fängelse i Hamburg den 10 november 1943.  
Alla fyra förespråkade de ekumenin, samarbete mellan katolicismen och protestantismen.  
Lübeck spelar en liten särroll i den tyska historien före och under nazitiden. Staden var tillsammans med Bremen och Hamburg en "Freie Hansestadt", dvs en fri hansastad. Det betydde att dessa städer var självstyrande inom Tyskland, med egna folkvalda parlament, de styrande ministrarna kallades för senatorer. 
Hamburg och Bremen har behållit sin självständighet, och båda städerna är i dagens förbundsrepublik Tyskland självständiga delstater.  
Lübeck däremot är ingen fri hansestad längre, och det beror på Adolf Hitler. De styrande senatorerna förbjöd nämligen Adolf Hitler att tala i staden. Nazisterna tvingades hålla sina politiska propagandamöten utanför stadsmurarna. 
Efter maktövertagandet 1933 straffade Hitler således Lübeck med att dra in de fria stadsrättigheterna, och så är det än idag. -Något som alla barn i Lübeck får lära sig i skolan, men som är tämligen okänt i vidare kretsar.  
Till råga på allt var Lübeck den första tyska staden som bombades av britterna 1942.


Herz Jesu-kyrkan i Lübeck


"Fängelsetorn i brons" med taggtråd och de fyra martyrerna


Hermann Langes urna




Här kan du läsa allt om de fyra Lübeck-martyrerna. Hemsidan är på engelska och ger mycket information. Där kan du bl.a. läsa de fyras avskedsbrev till sina närmast anhöriga.


För dig som kan tyska:
NDR:s temasida "Die Lübecker Märtyrer: Wir sind wie Brüder" hittar du här. 


Saligförklaringen av Lübecks martyrer på Facebook här och här


Intervju med dottern till Karl Friedrich Stellbrink ur Lübecker Nachrichten här.
(på tyska)



Ärkebiskopen hälsar alla välkomna:




Här kan du chilla och se på fina Lübeckbilder:

fredag 24 juni 2011

Midsommer in Schweden

Jag vill härmed önska alla en trevlig midsommar, 
återkommer efter helgen! 


onsdag 22 juni 2011

Sista minuten-tips för finöl till midsommarsillen



I dagens Göteborgs-Posten finns ett mittuppslag med blindtest av öl, samt ett längre reportage om Dugges Ale & Porterbryggeri i Mölndal. 
Alltihopa ligger på GP:s nätupplaga, men tyvärr endast tillgänglig för de som prenumererar på tilläggstjänsten GP plus. 
Gör du det, hittar du inslaget här. 

Bryggarfamilien Dugge från Mölndal


Bryggmästare Dugge har nu nästan hela familjen på plats i bryggeriet. 

Det började som en maxad hobby för sex år sedan. Mångsysslaren Mikael Dugge Engström fick för sig att starta ett bryggeri. Utan praktisk erfarenhet men med god läskunnighet tillgodogjorde han sig teoretiska kunskaper om hur det går till att brygga gott öl. Det blev blygsamma 15 000 liter det första året. 
Förra året bryggde Dugges 260 000 liter öl. Bryggeriets första lageröl, Lager No 1, stod för 40 % av produktionen. Bryggeriet expanderar och har för länge sedan växt ur sina lokaler i Mölndal. Snart kommer man att flytta till större lokaler i Landvetter, som innebär att produktionen kommer att öka till 1 miljon liter per år. 
Håller mikrobryggeriet att förvandlas till storbryggeri? Alla har vi varit små, ... 
Mikael har anställt tre av sina barn i företaget. Ola brygger på heltid, lillebrorsan Magnus sköter logistiken och storasystern Ida håller i ölprovningar.

Mikael Dugge Engström in action

Fem grabbar (hittade GP inga ölälskande tjejer?) blindtestade öl från tio hantverksbryggerier, som alla gör öl av mycket hög klass. Killarnas uppgift var att ranka dom inbördes, utan att veta vilket öl som var vilket. 
Här är deras ranking: 
1. Sigtuna Summer IPA, Sigtuna Brygghus, Sigtuna 
2. Ocean India Pale Ale, Oceanbryggeriet, Göteborg 
3. Nils Oscar India Ale, The Nils Oscar Company, Nyköping 
4. Postiljon, Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad 
5. Wisby Klosteröl, Gotlands Bryggeri, Visby 
6. Avenyn Ale, Dugges Ale & Porterbryggeri, Mölndal 
7. Golden Ale, Oppigårds, Ingvallsbenning (liten by utanför Hedemora) 
8. Lunator, Grebbestads Bryggeri, Grebbestad 
9. Slottskällan Red Ale, G:a Slottskällans Bryggeri, Uppsala 
10. Bedarö Bitter, Nynäshamns Ångbryggeri. 


Jag har smakat på samtliga dessa produkter, och det finns inte en enda öl bland dom som är dålig. 
Alla är väl så goda alternativ till Pripps, Carlsberg, Falcon och Spendrups (Jag ber om ursäkt för mina svordomar)



Om jag får bestämma och plocka ut mina TOP 3 bland dessa blir det följande: 

1. Ocean India Pale Ale, från bryggare Bing på Oceanbryggeriet i Lyckholms minst sagt bedagade lokaler vid Mölndalsvägen i Göteborg.



Maltigt med underbar beska. Det bryggaren, fotbollsfantasten och Skelleftesonen Thomas Bingebo trollar fram ur Jämtlands gamla bryggverk är briljant. 
Konsekventa och läckert designade flasketiketter förhöjer njutningen. Inte minst av Glenn no 5 - en flytande hyllning till Blåvitts fyra 80-talshjältar, som alla heter Glenn i Göteborg.

Bryggare Bing, Thomas Bingebo och Tobias Hysén
Vi som följer Oceanbryggeriet på Facebook får dessutom reda på vilken musik som spelas vid respektive brygds tillkomst. 
Det är mycket rock från 70- och 80-talet, snart kanske musiken hamnar som uppgift i innehållsdeklarationen?


2. Avenyn Ale från Dugges Ale & Porterbryggeri i Mölndal.



En underbar American Pale Ale som varit med sen starten och ingår i "Göteborgssviten", med Gustafs Finger, Bältesspännaren, Kals Stout och några till.  
Här finns inslag av grapefrukt, mango och tallbarr. Ölet är lätt till medelfylligt med en relativt låg kolsyrehalt. 
Passar mycket väl till midsommarmaten, men även som sällskapsdryck.



3. Golden Ale från Oppigårds Bryggeri i Ingvallsbenning




Ingvallsbenning? En liten by utanför Hedemora och där ligger Björn Falkeströms barndomshem., dalagården Oppigårds, i skogsbrynet. 
Det var trögt i början. Björn fick utnyttja sina föräldrar och svärföräldrar - till att utan lön packa öl i kartonger. Nu är det annat. 
Den milt beska Golden Ale är idag Sveriges bästsäljande ale. Oppigårds lite kaxiga och vågade devis "Början på en tradition" visade sig hålla. Devisen är sju år gammal nu. Hur länge är en början en början?



Så långt mina öltips inför midsommar. 
Handla inte fulöl från en skåpbil på Backaplan, utan skynda dig till Systembolaget. 
De flesta butiker har öppet till kl 19:00 dan före midsommarafton.





Avslutningsvis lite midsommarstämning ur Jacobs Stege: SKÅL TA MIG FAAN!





Källa: Göteborgs-Posten, Thomaz Grehn, vars texter jag har tagit mig frihet att brodera ut lite




Lästips ur bloggen: 


Livet är för kort för att dricka dålig öl här


Ölprovning, sparris, storbandsjazz samt en och annan schlager här


Prisat vare Systembolaget, min ölkrönika i Mölndals-Posten här