söndag 20 mars 2011

Prisat vare Systembolaget!


Prisat vare Systembolaget! 
Månadens krönika, publicerad i Mölndals-Posten 2011-03-16 
Inget annat bolag i världen har ett så stort utbud av öl, vin och sprit. Det spelar ingen roll om du bor i Svappavaara eller Mölndal. Finns det ingen butik har du möjlighet att beställa hem varorna via ombud. Utbudet är det samma var du än bor - detta är världsunikt! 
"En stor stark!" var den vanligaste beställningen på krogen för 30 år sedan. Då fick man ett glas kolsyrat bubbel utan vare sig smak eller skumkrona. Mycket vatten har runnit ned för Mölndalsån sedan dess. Numera har vi lokala mikrobryggerier som Dugges i Mölndal och Oceanbryggeriet i Lyckholms gamla lokaler. De utmanar med framgång bryggerijättar som Carlsberg. 

Svenska ölfrämjandet arbetar sedan 1985 för att främja tillgången på kvalitetsöl i hela Sverige. Många krogar erbjuder numera flera alternativ till "stor stark" - lite dyrare men desto smakrikare. 
Tyvärr håller svenska politiker på att lägga ner Systembolaget: Förra året fraktade svenska bryggerier över en miljon ölburkar till Tyskland. Efter kom svenskarna för att köpa samma ölburkar och sedan sprätta upp dem hemma i Sverige igen. Även starkspriten åker tur och retur mellan landets gränser för att det är så mycket billigare att köpa utomlands än på Systembolaget. 
Under helgerna reser upp till 2.000 svenskar till gränsbutiken i Puttgarden för att handla i den gigantiska lagerlokalen fylld med sprit, öl, cider och vin. Inköpen gynnar tyska affärsmän och de kriminella nätverk i Sverige som specialiserat sig på att sälja alkoholen vidare till bl. a. svenska ungdomar.  
Endast drygt hälften av starkölen i Sverige säljs på Systemet, 10 procent säljs på krogen och resten vid gränshandeln. Var 3:e öl som dricks i Sverige är alltså köpt utomlands. Nästa år skall regeringen höja ölskatten med 13 %, vilket kommer att innebära än större inkomster för tyska alkoholhandeln och svenska maffian. 
Själv dricker jag mina älskade öl på krogen tillsammans med vänner. Alkohol är en social dryck och skall inte nyttjas i ensamhet. 
Jag tycker vi skall värna om Systembolaget, eftersom det står för kvalitet samt för försäljning under kontrollerade former. Med ökade skatter bidrar vi dock till att försäljningen och lönsamheten minskar. Om det vill sig illa kan detta leda till nedläggning av butiker och ifrågasättande av Systembolagets existensberättigande. 
Minska istället på alkoholskatterna så att folk handlar mer på hemmaplan. Resultatet blir ökade intäkter av skatt och moms samt fler jobb i Sverige. Samtidigt drar vi undan förutsättningarna för den kriminella langningen! ..och du: alkohol och bilkörning hör inte ihop!


Vill du läsa fler krönikor och andra alster ur Mölndals-Posten hittar du dom här!


Läs även Riven av humle - högtidsstund för ölnördar

1 kommentar: