torsdag 3 februari 2011

El Medico - The Cubaton StoryGöteborg International Film Festival

El Medico - The Cubaton Story

Ikväll presenterade Daniel Fridell sin film El Medico - The Cubaton Story på Bergakungen.Vi följer den unge läkaren Reynier vars stora dröm är att bli musiker på heltid. Dagtid utövar han sitt läkaryrke, kvällar och nätter rappar han på gator och torg under artistnamnet El Medico.

När han träffar den svenska musikproducenten Michel (som bl.a. producerat videor med Dr. Alban) och slår igenom med hiten Chupa chupa öppnar sig möjligheterna, men samtidigt hopar sig problemen.

I Kuba ska doktorer arbeta i revolutionens anda och Reynier tillåts inte lämna landet. Dessutom vänder hans mamma honom ryggen när hon får se hans sexuellt provocerande  musikvideor.

Filmen belyser inte bara skillnaden mellan kapitalism och kommunism, då hade den varit tråkig. Den belyser även mammans starka och nästan avgudade roll i den latinska kulturen. Mammans åsikter väger tyngst av allt. Jag har sett det så många gånger bland vänner och bekanta med rötter i Latinamerika.

Att vidskepelse och utövandet av naturreligioner med rötter i den afrikanska voodookulturen fortfarande utövas på Kuba var för mig en nyhet. Det har kommunistregimen inte lyckats utrota.

En dokumentärfilm som sprakar av dans och rytmer, som låter oss komma de deltagande människorna mycket nära. -Om drömmar, självförverkligande, samt att vara trogen och ärlig mot sina ideal.

Mycket sevärt -det spritter i benen och man skulle vilja ta några danssteg under filmens gång.

Daniel Fridell berättade efter visningen att arbetet tagit sex år; det tog honom två år att få samtalskontakt med El Medicos mor. När du ser filmen förstår du varför.

Regi: Daniel Fridell, Sverige/Finland/Kuba/Estland, 2011


                                           Betyg: 4 mölndalskråkor
Trailer till filmen:Är du intresserad av alternativ latinomusik, klicka här för npr:s utmärkta latinoblogg, 
The History of Rock In Latin America: Cuban Rock And The Revolution
Alla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival finns samlade här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar