Göteborg International Film Festival
Göteborgsepoker och Gunnar Hedes saga
I lördags var det dags igen! En gång varje år gör filmfestivalen en lokalpatriotisk djupdykning i filmarkivet på ett fullsatt Draken och visar kortfilmer från svunna Göteborgsepoker på den över 20 meter breda och 100 kvadratmeter stora duken.
I Din stad från 1942, som visade sig vara en valfilm från socialdemokraterna, hyllas folkhemmet och det moderna bostadsområdet i Sandarna, medan husen i Haga döms ut som otjänliga och beklagliga.
I filmen Hu! tog en lätt ironisk speaker med oss på en resa världen runt för att spana in raska gossars farliga jobb. Vi fick se svetsarna vandra omkring på Eiffeltornets balkar och kranskötaren i Göteborgs hamn skruva åt bultar i en tid då säkerhetsutrustning var något ingen reflekterade över.
Det är alltid lika underhållande att se dessa filmpaket. Man får många goda skratt över det gammaldags och mossiga språket som talades på den tiden.
Visningen presenterades av Svenska Filminstitutets VD, Bengt Toll.
Nästa föreställning var stumfilmen Gunnar Hedes saga på Bio Capitol, till alltid lika fantastiskt pianoackompanjemang av Matti Bye. Det är en nyrestaurerad kopia och Mark Standley från Svenska Filminstitutet inledde med att kort berätta hur en filmrestaurering går till.
Handlingen: Den unge studenten Gunnar Hede försöker tjäna pengar genom att sälja renar, men under en snöstorm då han mister sin renhjord blir han galen. Den enda som därefter inte ger upp hoppet om att bota hans sinnessjukdom är den föräldralösa flickan Ingrid. Filmen är löst baserad på Selma Lagerlöfs roman "En herrgårdssägen".
Mitt betyg: Fyra mölndalskråkor för såväl filmen som Matti Byes pianospel.
Är du intresserad av gamla filmer och journalklipp?
Idag kl 18:00 invigs nämligen Filmarkivets nya webbplats med playfunktion på Bio Victor i Stockholm med filmvisning och tal av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
Svenska Filminstitutet skriver så här på sin hemsida:
Möt Roberto Rossellini och Ingrid Bergman på Berns, se Greta Garbo fälla en tår när hon efter en kort visit i Sverige återvänder till Hollywood, följ med Martin Ljung Under Stockholms broar och Stadshusets takläggare i Hu! – en film om riskfyllda yrken, se prins Eugen vid staffliet på Waldemarsudde och följ med Lennart Bernadotte på Weekend i Nizza. Efter filmerna samtalar Pelle Snickars med Olle Häger, Anu Koivunen och Bengt Toll.
I ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket, blir över 300 filmer ur filmarkivet tillgängliga på webbplatsen filmarkivet.se. Från den första svenska filmen till valfilmer och journalfilmer, till reklam- och informationsfilmer. Hundra års historia i rörlig bild finns tillgängligt för allmänheten på internet.
Den 10 februari lanseras den nya webbplatsen www.filmarkivet.se. Redan från start kommer webbplatsen att erbjuda över 300 streamade filmer och planeras sedan att växa med lika många under året.
Det rörliga bildmaterialet ur arkiven består främst av kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilmer. Från den allra första svenska filmen, den 20 sekunder långa Konungens av Siam landstigning vid Logårdstrappan från 1897, via de nästan bortglömda Paramount-journalerna (konkurrent till SF-journalen)till Folkpartiets reklamfilm inför valet 1994. Filmarkivet speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle. Många av stumfilmerna visas ackompanjerade av Matti Bye.
Förutom redan nämnda exempel kommer även kortfilmer att finnas av Lennart Bernadotte, Gösta Werner och Maj Wechselman, stadsporträtt från hela Sverige, industrifilmer om tillverkning av allt från strumpor till plywood, amatördokumentärfilmer från Falun och Malmö vid högertrafikomläggningen 1967, filmer med Ulla Billquist, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Ingmar Bergman, valfilmer, dokumenterade tal av Per Albin HanssonOlof Palme och mycket mera. I anslutning till filmerna finns även mängder med nyskrivna texter.
Du kan även följa filmarkivet på Facebook.
Hade jag varit i Stockholm idag hade jag gärna deltagit i detta arrangemang, men det är lika gõtt att vara i Göteborg också, staden på G änna...
Alla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival finns samlade här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar