fredag 16 mars 2012

Aldrig har världen varit så fredlig som idagNina-nina-nina-naaa - dagens boktips
Steven Pinker är en känd kanadensisk-amerikansk psykologiprofessor vid Harvard University. 
Han är känd både för sin forskning kring språket och medvetandet och för sina populärvetenskapliga böcker, som ofta har en koppling till evolutionär psykologi.
Johan Norbergs krönika i Metro härom dagen gjorde mig nyfiken på Pinters senaste bok, The better angels of our nature


Norberg skriver: 
"Hans senaste bok är bland det mest spännande jag har läst, dessutom med en uppfriskande, överraskande tes som nästan ingen tror på.
När vi dagligen hör talas om grymma våldsbrott, oupphörliga krig och hänsynslösa terrordåd är det lätt att tro att världen aldrig har varit våldsammare. Enligt Pinker är det tvärtom. Baserat på en enorm mängd forskning redogör han på 800 sidor för att risken att utsättas för mord och krig är mindre än någonsin. Världen har aldrig varit fredligare. Det är bara det att vi har ett kort minne.
Visste du att tidernas blodigaste konflikt troligen var ett åttaårigt inbördeskrig i Kina på 700-talet, som dödade runt en sjättedel av världens då­varande befolkning? Mongolernas invasioner på 1200-talet skördade 40 miljon­er offer. Under 30-åriga kriget 1618–1648, där Sverige deltog, strök en tredjedel av Tysklands befolkning med. 
Vi har en romantisk bild av det förflutna, men Pinker visar att nästan alla kulturer ägnade sig åt erövringskrig och slaveri, brände häxor och offrade barn till gudarna. Männen kunde utsätta sina hustrur för vilka övergrepp som helst. Innan människan blev bofast var vi än våld­sammare. 
Människor i vanliga jägar/samlar-grupper dog av våld i en frekvens som motsvarar 1900-talets världskrig."
Läs hela krönikan här. 
Här en recension av boken på bloggen creativeconflictwisdom

Steven Pinker på Facebook. 

Svenskarnas härjningar i Tyskland under 30-åriga kriget har satt sina spår i det tyska språket. Än idag säger man "schwedische Gardinen" (svenska gardiner) när man talar om fängelser.  
"Er wurde verurteilt und kam fur zwei Jahre hinter schwedische Gardinen" = "Han blev dömd och hamnade bakom svenska gardiner för två år."  

Schwedentrunk (Sverigedryck) är allt annat än någon god dryck. Med det menas helt enkelt urin, eftersom svenskarna tvingade sina fångar att dricka urin under tortyren. 

Med detta spektakel firade man i fjol 375-årsdagen av slaget vid Wittstock i Sachsen. År 1636 besegrade 16.000 svenska soldater den 22.000 man starka kejserliga armén i en blodig strid. Resultatet blev att kriget förlängdes med ytterligare 12 år. 

Die Schweden kommen:Läs mer om Steven Pinker på Svartens blogg 
- där kan du även lyssna på en av Pinkers föreläsningar.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. Tack för den! Mycket intressant. Nu kan jag göra ytterligare ett tvåminutersinlägg när jag kommer hem från jobbet - genom att länka till dig :-)

    SvaraRadera