tisdag 20 mars 2012

Berlin, Berlin!


Jag spinner vidare idag på gårdagens inlägg Tyskland är fantastiskt. I augusti kommer jag att för första gången sedan 1990 besöka Berlin. Då fanns fortfarande DDR och muren stod kvar.
Berlin har alltid haft en plats i mitt hjärta, trots att staden iblanad kan vara grå och kall och ogästvänlig i all sin betong och råhet. 
Huvudstadsdialekten är omisskännlig och kallas för Berliner Schnauze, ungefär Berliner käft
Den uppfattas i allmänhet som rå men hjärtlig, men det finns det många olika åsikter om - som så ofta när det det gäller huvudstäders dialekter jämfört med resten av landet. 
Så är det i Norge, i England, ja - även Sverige har ju sitt fjollträsk. 

Berlins borgmästare Klaus Wowereit (t.h.) med sin man Joerg Kubicki


Under min uppväxttid styrdes Väst-Berlin av den Allierade Kommendaturen, Berlinborna var alltså inte tyska medborgare. Detta hade till följd att många västtyska ungdomar som ville slippa militärtjänsten, bosatte sig och skrev sig i Västberlin - vilket bidrog till att staden fick sin alternativa prägel med många konstnärer och musiker.
Jag lekte med tanken att flytta dit många gånger, minns jag - men så blev det Sverige istället.

För en vecka sedan introducerades Spotify i Tyskland. 
Fånga Berlinkänslan på Spotify med bl.a. David Bowie, U2, Ebba Grön, Trettioåriga Kriget, Einstürzende Neubauten, Marlene Dietrich och Lou Reed.

Potsdamer Platz var under delningen ett ingenmansland bestående av minfält omgärdad av två murar som delade hela staden. Hundratals människor på flykt från öst till väst blev kallblodigt mördade av NVA, DDR:s nationella folkarmé. 
Idag ser Potsdamer Platz och resten av detta ingenmansland helt annorlunda ut, vilket du kan se i detta korta resereportage på Deutsche Welle: 







Tyskarna sopar inte sina historiska felsteg under mattan - det hedrar dom, tycker jag. Följ med på en liten rundtur tillsammans med Diana Miller från Dallas, Texas och hennes finska väninna. 
Bl.a. besöker de monumentet över alla homosexuella som blev mördade i nazisternas koncentrationsläger. Ta en titt in i Stasichefen Erich Mielkes kontor, gå på shoppingtur i Kreuzberg och besök Ramonesmuseet - en lite annorlunda Berlinrundtur:  






3 - 5 augusti anordnas för sextonde året i rad en internationell ölfestival i Berlin, mitt i staden vid Karl-Marx-Allee. Fritt inträde!
På 2,2 kilometer kommer det att serveras 2.000 ölsorter från 300 bryggerier från 86 länder. 
Musikunderhållning från 18 olika scener. 
Dessutom försöker man bryta sitt Guinnessrekord från förra året med världens längsta Biergarten. 
Augusti i Berlin brukar vara het, mellan 30 och 38 grader. Då är det gott att sätta sig i en skuggig Biergarten och svalka sig med några kalla. Hänger du med? 







Berlin, ditt ansikte har fräknar - ny version av Hildegard Knefs kända sång: 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar