torsdag 17 januari 2013

Det osar skämt i årets Mölndalsrevy
När jag börjar skriva en krönika eller en recension för tidningen har jag ett visst antal tecken till förfogande. Det vanligaste är mellan 2.500 och 3.000 tecken. Nedan min recension av åretrs nyårsrevy i Mölndal innan jag började stryka för att få plats i tidningens format, "The extended version" om man så vill.
Klicka på bilderna för större format. Min recension i Mölndals-Posten 2013-01-09 Årets Mölndalsrevy - recension


Mölndalsrevyn har gjort sig känd långt utanför kommunens gränser för att leverera komik, dans och allvar på högsta nivå. Här startade "Göteborgaren i Grotesco", Per Andersson, sin karriär.

I fjol förärades en av revyns författare Göran Ljungkvist med Karl Gerhard-sällskapets pris "Hatten 2012", för revynumret 22 juli. "En välskriven visa med ett starkt humanistiskt patos", som det heter i sällskapets motivering. Än idag minns jag hur mitt nackhår reste sig under Karin Mickelbos framförande i fjol.

Att inte väja för allvaret gör Mölndalsrevyn så speciell i revysverige. Karin Mickelbo tillhör de rutinerade revyrävarna som är med även i årets uppsättning: 

Tippextra-en revy som osar skämt.

Tillsammans med Ulla Karin Olsén, Sandra Andersson, Daniel Pawholm, Conny Källström, Christer Thunberg, Mathias Abrahamsson och Lena Gustafsson bildar hon ett gäng sopgummor- och gubbar samt återvinningskonsulter, som håller till på sopstationen "Skitås" - där har ni  årets ramberättelse, skriven av Erik Jensen.

Erik Jensen står även för några av årets pärlor, som Veckans brott med en närmast porträttlik Conny Källström som Leif G W Persson.


I Veckans brott avslöjas Leif G W Persson som sopspion


I sketchen Fallfrukt bevisar Jensen sin skicklighet i ordvitseri och nonsenshumor till fullo, framfört av härliga komikerparet Mathias Abrahamsson och Daniel Pawholm. 


Daniel Pawholm och Mathias Abrahamsson bildar fallfrukt och briljerar i ett av revyns ordvitsigaste nummer. 


Även älskare av humor under bältet får sitt, i stycket Kärlkramp. Ulla-Karin Olsén och Lena Gustafsson är helt underbara i detta ekivoka nummer, där Conny Källström får nöja sig med en mer, ska vi säga "passiv roll" än vad vi är vana vid att se honom i.

Som sig bör med en nyårsrevy, går man i sketchform igenom förra årets händelser. I Planer på höjden drivs det med Mölndals kommunalpolitiker och deras vurm för höghus, med anspelning på planeringen av det nya Mölndals centrum. Driften med Mölndals lillebrorskomplex gentemot Göteborg fick i alla fall mig att skratta högt flera gånger.

Anneli Hulthen och Jonas Ransgård har fått ett alldeles eget nummer, med Sandra Andersson och Christer Thunberg som "äkta par" i göteborgspolitiken. Sketchen följs av sången Alla ska betala tull. Här hade man gott kunnat vara något vassare och lite mer elak, tycker jag.

Christer Thunbergs kroppspråk och mimik är som gjord för att framföra Erik Jensens torra humor, som i föredraget Friskt vågat - åter vunnet. Genialt! Den minnesgode kanske kommer ihåg, att båda två vann Revy-SM 2008 för bästa monolog, Hallå trafikant.

Bland de musikaliska minnen från 2012 är förstås Loreen och Björn Ranelid tacksamma offer. Daniel Pawholm gör en fantastiskt rolig parodi på Ranelids självupptagenhet, men jag faller mest för Christer Thunbergs tolkning av Sara Li i sång- och dansnumret, som har fått den passande titeln Solarium.


Daniel Pawholm som Ranelid och Christer Thunberg som Sara-Li


Att inte ha med järnrörsförsedda sverigedemokrater i årets revy hade närmast varit tjänstefel.  I Göran Ljungkvists SD-medley tas vett- och etikettexperten Magdalena Ribbing till hjälp, som med föga framgång försöker finputsa varumärket Sverigedemokraterna. En av årets höjdarsketcher.


Karin Mickelbo som vett- och etikettexperten Magdalena Ribbing 


Här, men senast i Lenny Alvefelts sångnummer Välkommen hit, med refrängen "Vem du än är, kom som du är" borde en och annan Mölndalsbo i publiken skamset vrida på sig, inte minst med tanke på SD:s framgångar i senaste kommunalvalet, där partiet fick fler röster än Centern, Vänstern och KD. Här visar Mölndalsrevyn civilkurage genom att inte ge vika för främlingsfientliga strömningar i samhället, utan istället hålla en rakryggad humanistisk linje. Det har man alltid gjort, och det ska dom hedras för.

Nämnas bör också Håkan Johnssons Politikern hemma hos sig, en närmast virtuos behandling av byråkratsvenskan, där politikern, anklagad av sin fru för otrohet, lyckas med konststycket att inte svara på några frågor. Mycket fyndigt och underhållande.


Politikern hemma hos sig


I Höjdaren, där Christer Thunberg skrivit såväl text som musik, får han utlopp för sin musikalartistiska ådra.  Fem kråkor för det konststycket!


Christer Thunborg som tonhöjning omgiven av skönheter


Håkan Johnssons Par i terapi är en dråplig drift med psykologskrået och samtalsterapiväsendet.  Han har även skrivit texten till Kretsloppstanken 3:1 där han driver hejdlöst med Lars Noréns pjäser. Respektlöst och skrattretande roligt.

Mölndalsrevyn köper aldrig in några nummer, utan allting är egentillverkad. De senaste  åren har producenten Christina Dawson hållit sin fasta hand över ensemblen. I år är rutinerade regissören Erik Ståhlberg tillbaka. För den breda publiken är han bland annat känd för att ha spelat med Kent Andersson på Aftonstjärnan, och för sin roll som baddräktsdesignern Philip  i  Carin Mannheimers tv-serie Saltön.

Nämnas bör också den fantastiskt duktiga orkestern, som passande till årets inramning bär namnet "Slaskkvartetten". I Mölndalsrevyn spelas all musik live, ingen playback här inte.

Sammanfattningsvis en bra och gedigen uppsättning, men lite ojämnare i år än tidigare.  Betyget blir tre mölndalskråkor.
Till sist: Det är inget nytt år om man inte varit på nyårsrevy. En helkväll blandad med skratt, allvar, sång och musik, med en av Sveriges bästa revyensembler, och alltid med glimten i ögat.

Sandra Andersson som kulturministern med tårtspaden i högsta hugg
Daniel Pawholm får problem på Förbannade UllaredMölndalsrevyns hemsida med spelschema hittar du här. 


Mölndalsrevyns Facebooksida här. 
Fler inlägg om Mölndal, mina krönikor eller mina recensioner hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar