söndag 20 januari 2013

En skotte, en tysk...

Niedersachsens flagga





UPPDATERAT 23:55

Slutresultatet valet 2013:
CDU 36,0%  (-6,5) (54 mandat)
SPD 32,6 (+2,3) (49 mandat)
GRÛNE  13,7  (+5,7) (20 mandat)
FDP 9,9  (+1,7)  (14 mandat)   
LINKE 3,2 (-3,9)  (-)
PIRATEN 2,1 (+1,9) (-)
NPD 0,8 (-0,7) (-)

Valdeltagande 59,7% (+2,6)


Kommentar: Valet blev en riktig rysare. I början av kvällen ledde de borgerliga med ett mandat över de rödgröna. Mandatfördelningen pendlade mellan blocken för varje ny prognos som presenterades. Ett tag rådde jämvikt med lika många mandat. I slutresultatet står det nu 69 mot 68 mandat i de rödgrönas favör. David McAllister förlorar härmed sitt regeringsunderlag. Förbundsdagens andra kammare, Förbundsrådet, får rödgrön majoritet. Det innebär att den borgerliga regeringen under Angela Merkel får problem med att genomföra sina lagförslag. Det gäller att förhandla med oppositionen - en grundpelare inom demokratin. /FDP:s 9,9% är en överraskning, eftersom partiet så sent som för några veckor sedan bara hade 3% i opinionsundersökningarna. Partiet har fått över 100.000 taktikröster från kristdemokratiska väljare. Anmärkningsvärt också halveringen av vänsterpartiet DIE LINKE - de åker ur parlamentet. De gröna har ökat med 5,7%, nästan en fördubbling av förra årets valresultat. Det rasistiska och ultranationalistiska partiet Nationaldemokraterna minskade från 1,5 till 0,8 % - se där! Hur många röster har Sverigedemokraterna nu?

Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Daniel Alling rapporterar om valrysaren här, och här. 

Svenska Dagbladet rapporterar här. 

Mer media: 
State Election a Massive Setback for Pirates, SPIEGEL

German regional election on knife-edge. FDP stays, Deutsche Welle

Lower Saxony election neck and neck, exit polls say, BBC News

Rival coalitions neck and neck in key German regional election, The Guardian

'Tight race' in key German state election, al jazeera

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Klockan 08.00 i morse öppnade vallokalerna. Idag skall det väljas ett nytt parlament för 8 miljoner Niedersachsare. Niedersachsen, eller Lower Saxony" som landet heter på engelska, regeras för närvarande av en koalition mellan kristdemokrater (CDU) och liberaler (FDP). Ministerpresident är David McAllister, och hans önskan är att fortsätta samregera med FDP.

De senaste opinionssiffrorna visar på ett jämnt läge mellan CDU/FDP och det rödgröna blocket bestående av socialdemokrater (SPD) och gröna (GRÛNE). Lägg till detta dåliga siffror för liberalerna, som hänger och pendlar runt 5%-gränsen.

Klarar inte FDP småpartispärren är McAllisters önskekoalition rökt. Då kan han tvingas till en stor koalition med socialdemokraterna; en s k "Grosse Koalition". Detta är inget ovanligt i Tyskland. På riksplanet regerades Tyskland av en sådan under den förra mandatperioden. Valresultatet blev sådan att inget parti och inte heller någon av koalitionerna fick majoritet för att kunna bilda en regering.

Då valde man att bilda en gemensam regering för att hålla vänsterpartiet "Die Linke" borta från taburetterna. Die Linke är ett vänsterparti som bildades ur ruinerna av PDS, resterna av DDR:s socialistiska enhetsparti" som styrde östra Tyskland i en kommunistisk diktatur fram till murens fall och sammanbrottet 1989.

Samma situation kan uppstå idag i Niedersachsen, därför kan en stor koalition bli verklighet ikväll. Tänk dig en koalition mellan socialdemokrater och moderater i Sverige - en politisk omöjlig tanke idag. Vad händer efter vårt riksdagsval nästa år om centern och kd åker ur, samtidigt som sd blir tvåsiffrigt och vågmästare mellan s/v/mp på ena sidan och m/fp å andra? En inte alltför orealistisk framtid som tål att funderas på.


David McAllister (CDU), ministerpresident, Niedersachsen


Tyska delstatsval brukar inte domineras av rikspolitiken, utan av regionala frågor. Ofta kan en färgstark ministerpresident betyda mycket för valutgången. Detta hände i Baden-Württemberg 2011, då den folkkäre Winfried Kretschman vann en övertygande seger för sitt parti. De gröna blev större än socialdemokraterna och fick därmed sin första ministerpresident att leda en delstat.

Delstaternas regeringschefer sitter i förbundsdagens andra kammare, förbundsrådet. Är den politiska majoriteten där annorlunda än den i förbundsdagen, får förbundskanslern och regeringen svårigheter att genomföra lagförslag. Eftersom det hela tiden pågår val i de olika delstaterna, är en sådan situation inte omöjlig.

Därför är dagens val rikspolitiskt av största vikt, eftersom ett maktskifte i rödgrön favör skulle få betydelse för rikspolitiken.

Vilka är då de stora frågorna i Niedersachsen? "Die Energiewende" är en sådan. Tyska förbundsdagen har beslutat en avveckling av kärnkraften, och nu byggs det stora vindkraftsanläggningar utanför nordsjökusten och ute till havs. För att kunna föra över den nya energin till hela Tyskland byggs det enorma "energigator" med gigantiska master genom hela landet. Detta kräver stora investeringar och utverkar sig på energipriset. Tyskland har för närvarande de näst högsta energipriser inom EU. Höga tyska elpriser kommer också att få återverkningar på Sverige, tror vissa analytiker här hemma. 

En annan stor fråga är utbildningspolitiken. Niedersachsen är den enda delstaten i Tyskland som tar ut en studieavgift av universitetsstuderande. I snitt betalar varje student 83 Euro i månaden för att kunna studera. Detta menar oppositionen är ett hinder för ungdomar från mindre bemedlade hem att kunna göra en klassresa. Endast de med tjock plånbok har idag råd att studera vidare på universitet och högskolor.

Ett annat problem är barnomsorgen. Förbundsdagen har beslutat, att varje barn mellan noll och tre år skall ha ett rättsligt anspråk på en barnomsorgsplats. Detta börjar gälla den 1 oktober i höst. Niedersachsen har ett bra utbyggt system av "Kindergarten" för barn över tre år, men barnomsorgen för 0-3-åringar är bara utbyggd till 28 %. Nu är det bråttom att bygga bort kön, och frågan är om man hinner bli klar tills lagen träder i kraft. Gör man inte det, kommer delstaten att få betala rejäla böter i kommande rättsprocesser.

Niedersachsen är skuldsatt upp över öronen. För närvarande uppgår skuldberget till runt 70 miljarder Euro. Regeringen har nyligen kunnat armotera en miljard, men det återstår 69 miljarder plus räntor som skall betalas löpande. Majoriteten av skulderna togs vid ekonomiska världskrisen 2008-2009. Skuldläget är en stor bidragande orsak till att barnomsorgen inte kunnat byggas ut, och att studieavgiften finns kvar.

Arbetslösheten i Niedersachsen är 6,4 %. Samtidigt arbetar 130.000 människor i låglöneyrken, med löner som är så låga så att de måste kompletteras med socialbidrag. Ett faktum för många tyskar i hela landet, och som man kan se med blotta ögat när man rör sig i de tyska städerna. Man ser vuxna och barn, illa klädda och nergångna. Deras enda hjälp är barmhärtighet från kyrkor och frivilligorganisationer. Socialbidraget är i jämförelse med Sverige mycket lågt och täcker enbart det nödvändigaste. Den senaste debatten om barnfattigdom i Sverige bleknar i jämförelse och är närmast ett hån mot de fattiga i Tyskland och andra länder världen över.

För att hjälpa dem med låglöneyrken kräver SPD en statligt fastsatt minstalön på 8,50 Euro, på tyska "Mindestlohn". David McAllister motsatte sig detta i TV-duellen nedan, och menar att lönesättningen är en fråga mellan arbetsmarknadens parter. Den fackliga anslutningen i Tyskland är mycket lägre än i Sverige, och därmed är fackens styrka och inflytande lågt.

Detta är några av dom viktiga frågorna som togs upp i valduellen som jag lagt upp nedan. Den som kan tyska kan titta på den.

David McAllisters far är skotte. På samtliga CDU-valmöten spelas säckpipemusik.
Så här låter årets valsång:

("So machen wir das" betyder "Så här gör vi det" eller "That´s how we do it" på engelska.)








David McAllister på statsbesök i Skottland:







I Niedersachsen väljer man vart 5:e år, i motsats till förbundsdagen som väljs vart 4:e liksom i Sverige.

Valresultatet från förra delstatsvalet 2008:          
Kristdemokraterna CDU 42,5% (68 mandat)    
Socialdemokraterna SPD 30,3 (48)                                    
Liberalerna FDP 8,2 (13)                                                                
Miljöpartiet GRÛNE 8,0 (12)                              
Vänsterpartiet DIE LINKE 7,1 (11)                  
Ultrahögern NPD 1,5 (-)                                    


Jag kommer att uppdatera med årets valresultat så fort det är officiellt. NDR Fernsehen kommer att visa sin valvaka från studion i Hannover med start efter Bingolotto klockan 17.45. Tyska Ettan, ARD livestreamar från 17.30. Första valprognosen kommer klockan 18.00.

Sveriges RadiosTysklandskorrespondent rapporterar här om det ödesmättade delstatsvalet idag.



NDR:s valduell mellan David McAlister (CDU) och Stephan Weill (SPD) -på tyska





Fördjupning: 


Lower Saxony polls test national political waters, Deutsche Welle

Lower Saxony Vote Set to Shake Up National Race, SPIEGEL


Welcome to the English website of the Lower Saxony state government, Niedersachsens hemsida 

Välkommen till Niedersachsen, turistinformation på svenska




Deutsche Welle om valet i Niedersachsen, på engelska:




Fler inlägg om Tyskland och politik hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar