måndag 12 mars 2012

Tunisisk vår hos STASI-myndigheten i BerlinFör drygt ett år sedan gjorde det tunisiska folket revolution och avsatte den hatade diktatorn Zine El Abidine Ben Ali. Precis som i forna DDR utövade hans regim sitt förtryck genom att spionera på medborgarna, genom fängslanden och tortyr. 
Nyligen besökte en delegation tunisiska människorättsaktivister Berlin, för att lära sig hur Tyskland hanterade efterlämningarna i form av 100.000-tals personakter från STASI, som opererade i kommunistiska Östtyskland.
De besökte även Berlins centrum för tortyroffer samt konfronterade tunisiska ambassadtjänstemän om deras roll under Ben Alis diktatur. 
Tyska public service kanalen Deutsche Welle har gjort ett intressant reportage om tunisiernas studiebesök:  


Tunisia and the former East German Secret Service - People & PoliticsDirekt efter DDR:s sammanbrott och Berlinmurens fall rådde det kaos i landet. Östtyska säkerhetspolisen STASI gjorde så gott dom kunde för att sopa undan spår genom att köra sina hemliga akter i dokumentförstörare. 
Efter folkets stormning av  STASI:s högkvarter hittades tusentals säckar med strimlade personakter. Dessa finns idag hos en speciell myndighet, vars enda uppgift är att återställa akterna. 
Till en början gjordes detta för hand, ett tidsödande arbete. I följande reportage visas en ny uppfinning från Fraunhofer Institut: "The Snippet Machine", en superdator som klarar att återställa säkerhetspolisens akter i originalskick. 
Maskinen har rönt internationellt intresse, och man tar emot studiebesök från bland annat länder i Latinamerika med liknande problem. 
Ännu ett intressant reportage från Deutsche Welle:Secret Files: How shredded Stasi files are reconstructed | People & Politics


Ett sätt som DDR använde för att hindra sina medborgare från att lyssna på västtyska radiostationer var så kallade "störsändare". 
De lade sig nära de västtyska frekvenserna och skickade ut ett pipljud, ungefär som tjutandet vid TV:s testbild förr i tiden. 
Jag minns vid besök i Västberlin, att det ibland var svårt att höra vissa radiostationer även i väst på grund av tjutandet. Oljudet blev extra intensivt särskilt vid nyhets- och debattprogram. 
På bilden nedan ser du ett exemplar av en östtysk störsändare, som idag står i foajén till Deutschlandradio Kultur, en av Tysklands två rikstäckande publicservicekanaler. 
Den andra kanalen heter Deutschlandfunk och har sitt centrum i Köln. Alla övriga radiokanaler i Tyskland är regionala eller lokala.Östtysk störsändare


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar