Glada piratpartister, foto:DPA |
Vid söndagens delstatsval i Saarland äntrade Piratpartiet, efter Berlin ännu ett av Tysklands 16 delstatsparlament. Härmed har de bevisat att partiet inte enbart är ett storstadsfenomen som många av dess belackare hävdat.
Att från noll kamma hem drygt 7 % av rösterna måste betraktas som en bragd för ett parti som knappt hann snickra ihop ett program till detta nyval. Frågan är om inte Piratpartiet nu tagit över De Grönas roll som anti-etablissemangs-rörelse.
Saarland har sedan 2009 regerats av den så kallade Jamaicakoalitionen, bestående av CDU (svart), FDP (gult) och de gröna (grönt).
Nyvalet orsakades bl. a. av inre stridigheter inom liberala FDP och politiska motsättningar mellan dem och de övriga partierna inom koalitionen. Detta straffade väljarna direkt.
I söndagens val åkte liberala FDP ut ur delstatsparlamentet med buller och bång. Med 1,2% av rösterna är partiet nu lika starkt (eller svagt) som högerextrema NPD (Nationaldemokraterna).
Valvakan blev en nagelbitare för miljöpartiet De Gröna. I Saarland är småpartispärren 5%, och partiet klarade denna med nöd och näppe, närmare bestämt med 185 röster.
Redan före valet hade de två stora folkrörelsepartierna CDU (kristdemokrater) och SPD (socialdemokrater) deklarerat, att de planerar att regera tillsammans i en så kallad "stor koalition". SPD skulle rent teoretiskt kunna samregera med vänsterpartiet Die Linke, som för västtyska förhållanden har stort stöd i Saar. Detta är partiledaren Oskar Lafontaines förtjänst, i SPD:s ögon en populist och "förrädare" som man inte ens vill ta i med tång.
Anledningen är denna: Från 1985 till 1998 var han ministerpresident i delstaten Saarland . Han var socialdemokraternas kanslerkandidat i 1990års val till Riksdagen och från 1995 till 1999 deras partiordförande. Efter 1998 års riksdagsval blev han Tysklands finansminister.
År 1999 avsade han sig alla politiska befattningar och steg fram som kritiker av Gerhard Schröders röd-gröna regeringspolitik, drog sig tillbaka till Saarbrücken och bildade ett eget vänsterparti, som sedermera slogs ihop med PDS, som var de politiska efterträdarna till före detta DDR:s socialistiska enhetsparti (SED)
Tyska delstatsval har sin utgångspunkt i delstaternas olika förhållanden: politiskt, kulturellt och religiöst. Det är delstatspolitiken som står i centrum, och enskilda politikers karisma och "folklighet" spelar ofta en avgörande roll. Samtidigt kan man dock inte bortse från att varje val också ger en fingervisning om det politiska läget på riksplanet.
Angela Merkels koalitionspartner, liberala FDP ligger i opinionsundersökningar just nu på 2 % i hela riket. I fjol åkte partiet ur delstatsparlamentet i Berlin, och nu i Saarland. I maj är det val i Schleswig-Holstein och Nordrhein-Westfalen, Tysklands folkrikaste delstat med 17 miljoner invånare.
Betänk att FDP i senaste riksdagsvalet fick dryga 15 %, och du inser vilken katastrofal situation partiet befinner sig i. Nästa år stundar riksdagsval, och som det ser ut nu får Merkel söka sig en ny koalitionspartner. Kanske en stor koalition med SPD? Det har fungerat förut.
Betänk att FDP i senaste riksdagsvalet fick dryga 15 %, och du inser vilken katastrofal situation partiet befinner sig i. Nästa år stundar riksdagsval, och som det ser ut nu får Merkel söka sig en ny koalitionspartner. Kanske en stor koalition med SPD? Det har fungerat förut.
Så här röstade Saarländarna igår:
CDU (kristdemokrater) 35,2 % (+0,7)
SPD (socialdemokraterna) 30,6 % (+6,1)
DIE LINKE (vänsterpartiet) 16,1 % (-5,2)
PIRATEN (piratpartiet) 7, 4 % (+7,4)
GRÛNE (miljöpartiet) 5,0 % (-0,9)
FDP (folkpartiet) 1,2 % (-8,0)
NPD (nationaldemokraterna) 1,2 % (-0,3)
Övriga 3,3 %
Lite Saarlandkuriosa:
Efter trettioåriga kriget och det Pfalziska tronföljdskriget var vid slutet av 1600-talet stora områden i Saarland så gott som folktomma. Befolkningen hade decimerats med 80 %. Därefter följde invandring av valloner, österrikare från trakterna kring Salzburg samt franska hugenotter.
Efter tysk-franska kriget 1870/71 följde en befolkningsexplosion. Befolkningen fyrfaldigades tack vare industrialiseringen. De saarländska stålbaronerna och den preussiska gruvförvaltningen möjliggjorde för sina arbetare att förvärva mark till egnahemsbyggen, med hjälp av förmånliga lån. Än idag är Saarland den delstaten i Tyskland som procentuellt sett har störst andel egnahemsbebyggelse.
Visste du att Saarland efter Andra Världskriget och fram till återförenandet med Västtyskland 1957 hade ett eget fotbollslandslag och en egen Olympiatrupp?
Det var under åren efter andra världskriget då området varken tillhörde Frankrike eller Tyskland som landslaget fanns. Man mötte oftast B-landslag under de 19 landskamper man hann spela 1950–1956. De största händelserna var VM-kvalmatcherna mot Västtyskland 1953 och 1954. I samband med att Saarland blev en tysk delstat blev Saarlands fotbollsförbund en del av Tysklands fotbollsförbund Deutscher Fussball-Bund.
Saarland hade också en egen trupp i olympiska sommarspelen 1952.
Ekot på Sveriges Radio rapporterar här.
Svenska piratplatsen bloggar här.
Glad piratpartist intervjuas i ZDF:s valstudio (på tyska)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar