måndag 12 december 2011

Mölndal är fantastisch

Mölndals Kvarnby


Månadens krönika, publicerat i Mölndals-Posten 2011-11-30 
I helgen har 600 säljare från en av Tysklands största resebyråer varit på besök i Göteborg. Indelade i smågrupper fick de en personlig guidning. Några besökte Gunnebo slott, andra skeppades till  södra skärgården. Varje grupp hade, förutom en professionell medarbetare från Göteborg & Co även en tysktalande värd, och jag fick äran att vara en av dessa. 
Bland Maritiman, Operan, Avenyn och Liseberg var nog det personliga mötet med stjärnkocken Stefan Karlsson en av dagens höjdpunkter. Med var sin skål i handen fick tyskarna röra ihop sin egen gravlaxsås till laxmackan, och med tillhörande snaps lära sig att sjunga "Helan går". Sådana personliga möten är guld värda och skall inte underskattas -ett minne de har med sig och har i bakhuvudet när de återvänder till Tyskland för att sälja resor hit.


Tyskarnas kärlek för Sverige tycks obegränsad, och jag har ofta fullt sjå med att dämpa deras entusiasm när Sverige kommer på tal i olika diskussioner. Medan vi i Sverige firar jul med Kalle Anka, visar Tysklands största public service kanal ZDF "Jul med Astrid Lindgren" från tidig morgon till kväll varje julafton. Madicken, Pippi, Ronja och Emil är populärare än vad vi tror. 

Det amerikanska "Reputation Institute" frågar årligen 42.000 människor över hela världen om deras åsikter om livskvalitet, säkerhet och miljövänlighet i 50 länder. I år hamnade Kanada på 1:a plats, Sverige på 2:a och Australien på 3:e. 
En annan världsomfattande SIFO ville veta: Hur skicklig är arbetskraften, och hur öppen är befolkningen för att ta till sig nya idéer? Sverige kom här på 1:a plats, följt av USA, Finland, Danmark och Australien. 

Sverige är exotiskt med sina älgar, allemansrätt och vildmark. Då och då träffar jag tyskar som nyligen bosatt sig här, och jag frågar alltid om deras intryck av Sverige och svenskarna. Svaret blir oftast, hör och häpna, att vi är öppna, välkomnande, bakåtlutade, toleranta och lätta att få kontakt med; epitet som man ibland förknippar med länderna vid medelhavet.  
I Mölndal har vi underbar natur med skogar och badsjöar runt knutarna. Gunnebo är ett självklart mål att visa upp, men jag tror att vi kan bli bättre. De unika miljöerna vid Kvarnbyn skulle kunna utvecklas och utnyttjas mer an vad som görs idag. 
Ofta blir vi hemmablinda och behöver se vår omgivning med andras ögon. Den tyske Sverigeturisten är inte intresserad av att ligga sysslolös på playan, då skulle han inte åka hit. Framförallt är han/hon ute efter att uppleva det som gör Sverige unikt. 
Till sist, för att översätta en gammal slogan: Schweden ist fantastisch!


Vill du läsa fler krönikor och andra alster ur Mölndals-Posten hittar du dom här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar