Friedrich Hilliges talar |
I år är det 66 år sedan andra världskriget slutade. Vittnen från den tiden är till åren komna, om några år finns ingen kvar som kan berätta om hur det var att leva i Tyskland under nationalsocialismen.
Högerextrema grupperingar gör allt vad dom kan för att förringa Förintelsen. En del påstår till och med att den inte ägt rum.
Desto viktigare blir det att lyssna på dem som var med på den tiden, och dokumentera deras vittnesmål. Innan Friedrich Hilliges kom till Sverige och blev mölndalsbo, satt han i koncentrationsläger.
Se denna lilla film som ungdomarna i Lindomeprojektet på Almåsskolan gjort. Den visades idag för Mölndals kommunstyrelse, och enligt uppgift jag har fått - inte ett öga torrt.
Filmen är en dokumentärfilm som är ett samtal mellan Ellinor från Lindomeprojektet, Sara från Kålleredprojektet och Friedrich Hilliges från Kållered. Samtalet handlar om nazismen nu & då.
Friedrich satt i koncentrationsläger men lyckades överleva och flydde till Sverige som ung. Vi diskuterar bland annat vem som har ansvar, hur rasismen ser ut idag och varför det överhuvudtaget finns.
I stadshuset pågår just nu en utställning som Lindomeprojektet ställt samman, mot främlingsfientlighet genom dokumentation av rasistiskt klotter. Den pågår till 9 januari.
Aldrig igen! from Lindome Projektet on Vimeo.
"I 14 år har Mölndals stad satsat på så kallade områdesprojekt. De går bland annat ut på att göra områdena tryggare, att få människor som bor i området att mötas, inte minst i samband med olika lokala arrangemang.
Spindlarna i nätet är områdesprojektens samordnare, samt de tio gymnasieungdomar per projekt, som är anställda och jobbar tre timmar varje vecka. Projekten finansieras av kommunen och fastighetsägare i området. Bifrostprojektet var först ut, sedan har områdesprojekt i Åby, Lindome och Kållered tillkommit.
För ett par veckor sedan fattade stadsfullmäktige beslut, efter en motion från Karin Vedlin (S), att göra samtliga områdesprojekt till ordinarie kommunal verksamhet."
Läs vidare om Lindomeprojektet på Mölndals-Postens hemsida.
Läs mer om Förintelsen på Forum för levande historia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar