söndag 18 december 2011

Funderingar på fjärde advent - ta det lugnt med spånken över jul!


Bohus fästning i Kungälv

Idag är det fjärde advent och knappt en vecka kvar till julafton, en kväll då nästan allt är stängt. Under julhelgen brukar det mesta av samhällsservicen ligga nere. Vi förväntas att fira denna högtid med våra nära och kära och inte ställa till med något besvär.  
Alla är detta dock inte förunnat. Kungälvs kommun har beslutat att hålla sina fritidsgårdar öppna hela julhelgen, med start julafton, från klockan 17:00 till klockan 22:00, eller så länge det finns behov. Fritidsgårdarna håller öppet för alla ungdomar som vill komma. På Ytterby fritidsgård kommer julmat dukas upp och julklappar delas ut.  
I dagens Göteborgs-Posten säger Christer Mattsson, enhetschef för Trygg ungdomsmiljö i Kungälv: "Insikten om att det behövs fick jag förra året när jag var fältassistent. Det var många ungdomar som hängde på busstorget i Ytterby. Många firar inte jul medan andra inte har det så bra hemma".  
Han tillägger: "Det är viktigt att en kommun som vill följa barnkonventionen gör detta. Behovet finns". 


För många svenskar är julen förknippad med mat och alkohol. Till skillnad från andra länders julfiranden dricks här mycket starksprit i samband med julbordet. "Man måste ju ha en snaps till sillen!" 
För de som inte kan hantera alkoholen blir det för det mesta mer än en snaps. En del föräldrar ligger så småningom dyngraka i soffan, och då drar ungdomarna ut på stan i stället.  
Jag tycker att Kungälvs exempel med julöppna fritidsgårdar borde få efterföljare över hela landet. Alla kommuner och stadsdelsnämnder i Sverige borde ta efter. 
Till de som nu säger, att det skulle kosta för mycket, säger jag: Se det inte som en kostnad utan som en investering istället. En investering i våra barn och ungdomar, så att de kan känna trygghet och värme åtminstone under några timmar när de inte kan få det hemma. Det är inte alla förunnade att fira en fridfull jul. Via en palestinsk vän på Facebook fick jag idag reda på, att israeliska bosättare attackerat bussen till Bethlehem Bible College Choir, efter att de gett en julkonsert i Nablus. Ingen blev skadad men en del chockades. 
Det är sorgligt att Palestinaproblemet inte har fått någon rättvis upplösning än,  som kan accepteras av alla parter i regionen - efter så många år av konflikter och lidanden hos alla inblandade parter.

Kanske tomten kan hjälpa till? Till sist en trudelutt med Jimmy Martin - The King Of Bluegrass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar