måndag 1 augusti 2011

Går det att vara gay & muslim?
Idag går startskottet för årets Stockholm Pride och Ramadan, en lämplig dag för att ställa sig frågan: 
Går det att vara gay och muslim?

Daayiee Abdullah är 57 år gammal. han föddes och växte upp i en svart stadsdel i Detroit, gick ur high school när han var 15 år gammal, samma år som han hade sin coming out inför sina föräldrar, som är baptister.

I 20-årsåldern var han gayaktivist samtidigt som han studerade kinesiska språk vid Georgetown University. Han introducerades till islam när han på 1990-talet studerade arabiska vid universitetet i Kairo. I tre år arbetade han som lärare i Saudiarabien.

Daayiee är också advokat, vigselförrättare och en av endast två öppet homosexuella imamer i världen. 
Läs intervjun med honom i The Daily Caller


En som svarar NEJ på frågan om det går att vara gay och muslim, och dessutom påstår att det inte finns homosexuella inom islam, är rektorn för den religiösa friskolan Alsalaam i Örebro.Friskolerektorn får mig osökt att tänka på iranske presidenten Ahmadinejads föreläsning på ett amerikanskt universitet, när han var på statsbesök i USA för några år sedan:Vid årets Pride i Stockholm kommer det för första gången att arrangeras shabbat-firande i regnbågens färger. Firandet kommer att hållas i Stora synagogan strax intill Kungsträdgården.

Regnbågs-Kabbalat Shabbat leds av nye rabbinen David Lazar och dessutom kommer Yonatan Gher från Jerusalem Open House, en verksamhet som tidigare tilldelats tidskriften QX:s hederspris. 

Läs mer om Regnbågsshabbaten i mitt blogginlägg  här.

Jag känner personligen muslimska bögar som i ordets rätta bemärkelse är livrädda för att deras hemlighet skall avslöjas. Det skulle innebära en katastrof i deras liv, med utstötning från familj, släkt och vänner som följd; t o m misshandel, trakasserier och dödshot. 
Jag förstår dom: att med ny identitet börja ett nytt liv och kanske aldrig mera träffa sina närmaste är ett svårt steg att ta, som nog de flesta inte skulle klara av psykiskt. 
Min personliga läggning är dock framtidsoptimist! 
Vågar man hoppas på en "Regnbågsfredagsbön" i moskén nästa år?


1 kommentar:

  1. En av giganterna inom arabisk poesi var muslimen Abu Nuwas (född omkring 757, död 815), känd för sina frispråkiga erotiska dikter om "behagfulla ynglingar". När jag läste om honom stötte jag på följande påstående hos Wikipedia:

    "Under en period som börjar på 800-talet och slutar i mitten på 1800-talet, var pederastiförhållanden i poesi, konst och andlighet ett framträdande och genomgripande särdrag i den muslimska kulturen från det moriska Spanien till norra Indien".

    Jag har sedan dess funderat över att försöka ta reda på mer om detta, men det har ännu inte blivit av.

    SvaraRadera