lördag 3 december 2011

I morgon smäller det - Bomben i Koblenz

Koblenz


Jag växte upp i Tyskland på 60- och 70-talet. Nästan varje gång man byggde nya bostäder hittades, och hittas än idag, odetonerade bomber från Andra Världskriget. De boende runt byggarbetsplatsen evakuerades, men det som händer i Koblenz denna helg är nog den största evakueringen sedan krigsslutet. 
Det har varit ovanligt lågt vattenstånd denna höst, och man upptäckte en brittisk bomb i floden Rhen. 45.000 av sammanlagt drygt 100.000 invånare av staden Koblenz evakueras inför söndagens desarmering, som skall äga rum klockan 15:00. 
Förutom privata hem har sjukhus, sjukhem och ett fängelse fått utrymmas - en stor logistisk utmaning för stadens myndigheter.  
Är det inte märkligt, hur handfast vi påminns om kriget, 66 år sedan det slutade? En påminnelse som för mig leder till eftertanke. Ett krig påverkar människor inte bara just i stridens stund, utan även generationer efteråt.

För mig en uppmaning till ökat samarbete mellan Europas stater, så att vi aldrig får uppleva något sådant som Andra Världskriget igen. Det är därför EU är så viktigt - man startar inte krig mot ett land som man samarbetar, eller har gemensam valuta med. Lyssna: Tysk stad evakueras när bomb ska desarmerasJag har bara åkt igenom Koblenz en gång under en tur längs Rhen. Koblenz ligger i Rhen/ Mosel-regionen, och det är svårt att tro att 200 slott och palats, charmiga medeltida städer och ett landskap med en skönhet som får dig att tappa andan väntar på bara två flygtimmars avstånd från Sverige. 
Längst västerut, vid gränsen till Belgien, Luxemburg och Frankrike öppnar sig ett paradis för aktiva semesterfirare, kultur- och vinälskare. 
Kolla gärna denna sida: Romantiska Tyskland, här finns många trevliga semestertips.


Källor: 


45 000 evakueras efter rekordbomb, Expressen

Koblenz evacuated for WWII bomb removal from Rhine, BBC 

Half of City to Evacuate for Bomb Disposal, SPIEGEL INTERNATIONALMarlene Dietrich, en kvinna jag beundrar mycket och som jag gärna skulle vilja ha som gäst vid middagsbordet, om det gick: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar