onsdag 14 december 2011

32 brevkort - en berättelse som griper tag

För ungefär en vecka sedan hörde jag ett intressant reportage i Sveriges Radio P1. Där intervjuades författaren och före detta piloten Torkel Wächter. För tio år sedan upptäckte han lådor fyllda av fotografier, brev, dagboksanteckningar och postkort på sin fars vind. Bland dem 32 postkort.  
Det blev början på en resa in i sin pappas hemliga förflutna som tysk-judisk flykting i Skåne. Och en gigantisk försoningsprocess med allt det tyska. Idag, 70 år senare, publicerar Torkel Wächter sin bearbetning av 32 postkort som skickades mellan farföräldrarna i Hamburg och pappan i Skåne under åren 1940-1941.

Lyssna: En pappas hemliga förflutna



"I en tid när snart sagt allt fiktionaliseras kan det som motvikt vara befriande att läsa något som är baserat på fakta. Förre örebroaren Torkel Wächters webbprojekt ”32 Postkarten” är precis vad det utger sig för att vara – en presentation av 32 brevkort skrivna under åren 1940–1941. 
De är skrivna av Torkels farföräldrar och adresserade till hans pappa Walter, som sedermera kom att byta namn till Michael, och som på 70-talet undervisade på Örebro högskola och skrev kulturartiklar i ÖK.

Minna och Gustav Wächter, 1940

Walter Wächter utvisades 1938 från Tyskland efter att ha tillbringat tre år i lägret Fuhlsbüttel. Föräldrarna blev kvar i Hamburg fram till 1941 då de förflyttades till koncentrationslägret Jungfernhof utanför Riga. Gustav och Minna, som de bägge farföräldrarna hette, skulle aldrig återvända till hemstaden. 
Det känns kusligt att läsa breven till Walter i Sverige med vetskap om att de är skrivna i skuggan av Förintelsen. Tonen i breven är återhållen, kanske för att inte oroa Walter och blidka den tyska censuren, samtidigt går Förintelsen in i sitt mest intensiva skede. Det sista brevet till Walter, skrivet en kort tid innan den tre dygn långa resan till koncentrationslägret ska påbörjas, avslutas så här: 
”Annars inget av betydelse. Håller mycket av er. De hjärtligaste och innerligaste hälsn. Far”
Det första brevet lades ut på webben den 29 mars 2010, på dagen 70 år efter att det skrevs.  
Själva webbsidan ”32 Postkarten” har tre huvudfunktioner: de renskrivna brevtexterna på tre språk, brevkorten som högupplösta faksimil och Torkel Wächters kommentarer till breven. 
Det är i kombinationen mellan dessa som en berättelse uppstår. Enbart brevtexterna hade lämnat läsaren mer undranden än upplyst. 
Torkel Wächters intelligent upplagda webbprojekt manar till efterföljd."
Text:  Urban Kristianson

TV-intervju om projektet 32 Postkarten med Torkel Wächter (på tyska)



På hemsidan 32 Postkarten kan Du välja mellan språken engelska, tyska och svenska, läsa samtliga vykort och hitta länkar till tidskrifter, radio och tv under rubriken Press.
En viktig del av europeisk historia som aldrig får glömmas, här framställd på det enkla och personliga planet. Rekommenderas!  

Se även mitt inlägg från den 7 december, där jag skriver om Lindomeprojektets film med Friedrich Hilliges. Innan Friedrich kom till Sverige och blev mölndalsbo, satt han i koncentrationsläger. Nu ägnar han all sin lediga tid åt att resa runt i skolor för att berätta sin historia. 
Viktigt, eftersom det snart inte finns några vittnen kvar - och allt fler grupper på högerkanten påstår att förintelsen inte har ägt rum. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar