måndag 22 augusti 2011

Fuck Polisen, skjut en snut eller moralpanik?Var går gränsen för politiskt acceptabla uttryck? 

"Hata, hata, hata! Stämningen är hotfull på Ullevi. Män i 30-årsåldern jagar varandra på läktarna. De börjar närma sig våra platser, och knytnävar virvlar genom luften. En man får flera karatesparkar rätt mot huvudet, endast några meter ifrån oss. Pojken i 10-årsåldern bredvid mig ser med skräckslagna ögon på sin pappa, som håller hårt om sin son. Pappan vänder sig mot mig och undrar om det inte är dags att gå. Jag nickar instämmande och vi bestämmer oss för att lämna fotbollstadion." (Inledningen till min fotbollskrönika) 


Hat och våld blir mer och mer accepterat i vårt samhälle. Numera har även Sverige sina "no-go-areas", stadsdelar där det är förenat med livsfara att röra sig i efter mörkrets inbrott - ett resultat av en medveten förd bostads- och arbetsmarknadspolitik under decennier. 
Det går knappt en dag utan brinnande bilar, stenkastning mot spårvagnschaufförer, ambulanspersonal och poliser. Jag skulle inte bli förvånad, om vi snart får se samma utveckling i våra förorter som i England och Frankrike.

I helgen uppträdde gangsterrapparen Adoo bland andra hiphopare på Göteborgs Kulturkalas, ett evenemang bekostad av göteborgarnas skattepengar. Videon "Fuck polisen" har visats mer än 60000 gånger på YouTube.  
"Till bilder av brinnande bilar kallas polisen ”horungar” och anklagas för att göra ”satans jobb i Guds namn”. Genom låten ställs frågan ”varför måste ni arrestera, trakassera mig så fort ni ser mig?” 
Frågeställaren, den 23-årige mannen med artistnamnet Adoo, är själv dömd för flera olika brott, där den senaste domen är från i mars i år. 
Håkan Bredinge, områdespolis i Backa, har uppmärksammat Adoo-videon, och att rapparen har kopplingar till Backa. Han har också noterat att Adoo har haft spelningar på offentliga inrättningar som fritidsgårdar.
– Det är för jävligt, med tanke på det budskapet han har."  
Hela GP-artikeln här.

Är detta konst eller har jag bara drabbats av klassisk moralpanik?

På 70-talet sjöng Thåström "Skjut en snut" - varför sån´t  ståhej egentligen?


Snart närmar sig Heterohatets Dag, som årligen arrangeras av Göteborgs Queerinstitut. 

Göteborgs universitet samarbetar med den autonoma vänstern.

Här härskar våldsförhärliganden. Bl.a. har man ett kikarsikte riktat mot paret Fredrik och Filippa Reinfelt.

Vem behöver en hatets dag?

En del säger nu:  "Men detta är ju satir, har du ingen humor?" Min motfråga: Varför förhärliga våld, bra satir biter väl ändå?

Efter massakern i Tucson, Arizona, där sex människor kallblodigt mördades - kongressledamoten Gabrielle Gifford som attentatet var riktad emot, överlevde men blev svårt skadad - fick Sarah Palin stark kritik för sin hemsida. Där fanns en karta med kikarsikten riktade mot politiska motståndare. 
Sarah Palin, Michelle Bachman, Glenn Beck och andra ledande inom Tea Party rörelsen har förgiftat det amerikanska debattklimatet. 
De sprider hat och elakheter för att vinna publikens skrattsalvor och politiska poänger för egen del. 
Är detta politiska klimat på väg till Sverige, eller rent ut av redan här?Än har vi inte kommit till det samhällsklimat som rådde i Västtyskland på 1970-talet, den s k "Tyska Hösten"
Jag minns en kväll på en "Teestube", när dörren plötsligt öppnades och två personer lade en bunt tidningar på ett bord, och därefter sprang därifrån med snabba steg.  
Tidningarna var utgivna av "Röda Arméfraktionen" och innehöll bilder, namn, och adresser på politiker som skulle avrättas - både kommunal- och rikspolitiker, företagsledare och bankchefer. 

På den tiden gick inte en dag utan politiska mord, bankrån, kidnappningar. Den tiden vill jag inte ha tillbaka, .. 

För att återkomma till "Fuck polisen-videon": 
Vem var Anders Behring Breiviks första dödsoffer på Utøya? 
Var odlades Breiviks hat någonstans?

1 kommentar:

  1. Hahahaha, kan inte låta bli att gapskratta när jag ser videon. Gud så fjantigt.

    SvaraRadera