måndag 11 juli 2011

Regnbågsshabbat på årets PRIDEDet är bara tre veckor kvar till årets stora PRIDE-festival i Stockholm. Idag nåddes jag via QX av nyheten, att det för första gången arrangeras shabbat-firande i regnbågens färger i samband med Pride-festivalen. Firandet kommer att hållas i Stora synagogan strax intill Kungsträdgården. 

Stora Synagogan, Stockholm

Regnbågs-Kabbalat Shabbat leds av nye rabbinen  David Lazar och dessutom kommer Yonatan Gher från Jerusalem Open House, en verksamhet som tidigare tilldelats QX Hederspris. 
Vid firandet medverkar också Patrick Levi från den israeliska hiv/aids-rörelsen och från Svenska kyrkan medverkar domprost Åke Bonnier och Birgitta Winberg. Jacob Kellerman underhåller vid gitarren.
Du kan läsa hela artikeln i  QX här.  

När jag flyttade till Sverige 1978, hade precis sjukdomsstämpeln över homosexualitet tagits bort. Jag gläds åt utvecklingen mot ett mänskligare samhälle där alla människor tillerkänns lika rättigheter. 
Att det idag är möjligt för flator och bögar att vigas i kyrkan är unikt i världen, vägen dit har varit lång och kantats av långa och bittra strider. HBT-kämparna inom kyrkan har med stort civilkurage visat att det går att vända utvecklingen. 
Det är en av orsakerna varför jag, i motsats till så många andra, INTE har lämnat Svenska Kyrkan - då hade jag ju lämnat dessa människor i sticket. 
Glädjande att nu även den judiska församlingen tar ett steg mot mer mänsklighet i HBT-frågor.  
Vågar man hoppas på en "Regnbågsfredagsbön" i moskén nästa år? 
Jag är tveksam. De muslimska föreningarna verkar ha en lång väg kvar till erkännande av alla människors lika värde. 
När Broderskaps styrelse den 28 maj i fjol antog sitt ”Manifest för muslimska socialdemokrater”,  så strök man kampen för HBT-rättigheterna.  
I jämlikhetsparagrafen i Broderskaps ”Manifest för kristen vänster”   heter det att ”Vi strävar efter en värld […] utan ojämlikhet på grund av kön eller sexuell läggning”, men i det muslimska manifestet är ”sexuell läggning” borttaget.
Musik ur israeliska filmen "Eyes Wide Open",
som jag fortfarande hoppas på ska visas på svenska biografer:
Länkar:


Stockholm Prides hemsida 


Regnbågsshabbat i synagogan - artikel ur QX


Heldts HBT-nyheter: Alla muslimska samfund är homofientliga


The World Congress of gay, lesbian and transgender jews


David Lazar - regnbågsrabbin med öppet sinneInga kommentarer:

Skicka en kommentar