torsdag 3 maj 2012

Bakom galler - IKEA i DDR




I september förra året uppmärksammade jag på min blogg hur IKEA ända fram till Berlinmurens fall utnyttjade politiska fångar i DDR som tvångsarbetare. I oktober 2011 tog jag upp förhållandet i min månadskrönika i Mölndals-Posten, under rubriken Girighet är alla lasters moder. 

Ikväll visade SVT:s Uppdrag granskning en informativ och väl researchad dokumentär: Bakom galler - IKEA i DDR.

I den fruktade säkerhetstjänsten Stasis omfattande arkiv finns över 800 dokument med anknytning till Ikea, dokument som täcker perioden från 1976 fram till murens fall 1989, och som visar hur viktigt företaget var för DDR.

Från hela landet köpte Ikea varor producerade av fångar. Bland annat den långlivade succésoffan Klippan tillverkades i DDR och exporterades till väst.

Fångarna var till och med så viktiga för produktionen i landet att när fångar släpptes i en amnesti – då kom klagomål från de stora företagen.

Se Uppdrag Gransknings film om IKEA och DDR här


I torsdagens upplaga av den tyska dagstidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung kan man läsa, att tidningen har fått tillgång till protokoll som visar på att IKEA via sitt östtyska bolag "IKEA TRADING BERLIN" anlitat fångar på Kuba för tillverkning av möbeln "Falkenberg".

IKEA förnekar att man haft någon produktion på Kuba, men tidningen hävdar att arkivmaterialet de har fått tag på i STASI-arkiven bevisar motsatsen.

Uppdrag Gransknings dokumentär uppmärksammas inte bara i Sverige utan även i Tyskland: Die Welt, FocusBerliner Zeitung, Deutsche Welle för att bara nämna några. I stort samtliga medier i Tyskland och Österrike har artiklar om programmet idag, det är bara att googla orden "DDR" och "IKEA" så kommer dom upp.

Här kan du läsa IKEA:s kommmentar till kvällens program på deras hemsida. 

Intressant inlägg på bloggen Tankar om IB hittar du här.

Uppdrag Granskning på Facebook.

Ekots hemsida, Huffington Post, BBC News med video


IKEA also used Cuban prisoners, The Local

Jag har idag läst kommentarer i stil med "varför gräva i gammal skit" och "smutskasta inte IKEA som gjort så mycket för Sverige". Det handlar inte om det.

Varje stat måste offentligt göra upp med sin historia, det är av historiens misstag som vi förhoppningsvis lär oss av för framtiden. Detta gäller länder, men också privata företag.

IKEA är ju på sätt och vis en symbol för Sverige med sina blågula varuhus i stort sett hela världen. Tyskland har allt sedan 1945 försökt göra upp med sitt bruna förflutna, och sedan 1989 pågår en upparbetningsprocess av den kommunistiska diktaturen DDR.

Även Sverige har anledning att bearbeta sin historia - det fanns många sympatisörer till såväl nationalsocialismens Tyskland som kommunismens DDR. Därför var kvällens Uppdrag Granskning ett viktigt program, och jag hoppas att den utredning, som IKEA lovat att färdigställa, kommer att leda till en ursäkt och kanske viss kompensation till alla de politiska fångar som i treskift tvingades att bygga IKEA-möbler.


Vill du läsa fler av mina inlägg om DDR är det bara att klicka på "DDR" här nedan:


3 kommentarer:

  1. De flesta tycks vara tycks vara överrens om att det inte är fel att fångar producerar. Likaledes tycks de flesta vara överrens om att politiska fångar ska inte finnas och definitivt inte användas i arbete.
    Hur skulle Ikea (om dom nu visste att produktion skedde i fängelser) kunna avgöra om det var politiska fångar eller inte?

    Eldorado

    SvaraRadera
  2. Men det var väl känt redan då att 100.000tals människor satt inspärrade i DDR. Alla som försökte resa ut, Jehovas vittnen, kristna, - ja alla som var emot den kommunistiska regimen. Deras barn tvångsomhändertogs och sattes i uppfostringsanstalter. Människor sköts vid gränsen när de försökte lämna landet. Det fanns ett brott som hette "Republikflucht" "republikflykt".

    Ingen kan säga att dom inte inte visste. Jag växte upp bara några km från taggtrådsgränsen med sina minerade fält och vakttorn.

    Sanningen är väl snarare den, att IKEA helt enkelt är ute efter att producera sina varor så billigt som möjligt.

    SvaraRadera
  3. Christian, jag kan se moralen i att inte köpa någonting alls i DDR. En stor del av befolkningen var just politiska fångar även om dom inte satt bakom galler.

    Men föralldel ska Ikea hängas ut så borde även KF stå i samma skamvrå. KF köpte en stor del av sin möbelproduktion i DDR. Sedan kan man diskutera det moraliska i att vpk i Sverige finansierades med hjälp av Ikeas inköp i DDR.

    Eldorado

    SvaraRadera