söndag 20 mars 2011

Avliva myterna om Libyen!


Fördomarna och myterna om Libyen är många, här är två av dom: 
1. Libyen är ett klansamhälle med nomadiserande stammar som inte är mogna för demokrati.  
2. Om Ghaddafis styre störtas tas landet över av Al Qaida och andra muslimska fundamentalister.  
Visst finns det nomadstammar som tuaregerna i södra delen av landet. Visst finns det stora och inflytelserika familjer och klaner som definierar sig genom en gemensam, regional härkomst. 
Demokratirörelsen består dock till största delen av den unga facebook- och twittergenerationen, som anammat en modern livsstil och inte vill något annat än att leva ett liv i frihet och demokrati. 
Genom facebook, YouTube, AlJazeera och andra medier har dessa ungdomar tagit del av hur man lever i andra länder, de har i detalj kunnat följa den smått revolutionära demokratiska utvecklingen i sina grannländer. Dagens teknik gör det så gott som omöjligt längre för ett lands ledare att undanhålla information från folket. 
Angående myt 2 är det just skräcken för Al Qaida som Ghaddafi använder för att slå blå dunster i ögonen på "oss okunniga" som lever i västliga demokratier. Han vill få oss att tro att det är dom och muslimska fanatiker som ligger bakom revolten. Dessa grupper har dock inga ledande funktioner i demokratirörelsen. 
Det var inte muslimska brödraskapet som gick i täten för demonstrationerna i vare sig Algeriet, Tunisien eller Egypten. Det gör dom inte i Libyen heller, spelar ingen roll vad Fox News och andra högermedia sprider ut för att skrämma vanligt hederligt folk i väst.  
Det råder tveklöst ett underskott på kunskap om "muslimska samhällen" här i väst. Jag satte medveten citationstecken - man kan inte generalisera eftersom varje samhälle är unikt. När vi talar om västliga demokratier buntar vi ju inte heller ihop dom i klump och kallar de för "kristna samhällen"? 
Vill man veta mer får man dock anstränga sig och söka upp information. I dagens läge där nästan alla har tillgång till bredband är det inte heller så svårt.  
Med några klick på tangentbordet kan man till exempel hamna på utmärkta sajten     Qantara.de - Dialogue with the islamic world. 
Varför inte testa den, jag gör det regelbundet och följer deras sida också på facebook.

Idag upptäckte jag denna underbara video som musiker från Tunisien och Egypten har producerat tillsammans. 
Jag hoppas att vi inom en snar framtid även får se liknande fredsmanifestationer i länder som Libyen, Marocko, Syrien, Bahrain, Jemen - ja varför inte rentav i Gaza och på Västbanken? 
Är det inte hög tid att även den konflikten får ett värdigt slut som kan kännas acceptabel för samtliga inblandade?  
Naiv? Kanske det, men hellre det än cynisk och bitter. 
Det var ingen som trodde att Berlinmuren och hela det kommunistiska förtryckarsystemet i öst skulle falla heller.
Let's Dream - Tunisia/Egypt

Läs aven Mitt hjärta blöder för Jemen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar