fredag 11 maj 2012

Upplopp mellan högerextremister och salafister inför söndagens val i Nordrhein-WestfalenI olika sammandrabbningar med våldsbenägna och beväpnade salafister skadades denna vecka sammanlagt 35 poliser, två av dem blev allvarligt knivskurna (en man och en kvinna). 

Var någonstans, i Kairo? Nej, i tyska Bonn och Solingen. 

Jag skrev nyligen om de tyska salafisternas koranutdelningskampanj. 25 miljoner koraner skall delas ut gratis på så gott som alla tyska städers gågator. Kampanjen har uppmärksammats stort i alla medier, och många tyskar har tacksamt tagit emot denna gåva med kommentarer som "oj vad kul, den känner jag inte till" eller "Bibeln har jag läst, skall bli intressant att se vad som står i Koranen". 

Nu på söndag är det nyval till delstatsparlamentet i Nordrhein-Westfalen. Tysklands folkrikaste delstat med 18 miljoner invånare är i Sverige mer känt som Ruhrområdet och gränsar till Nederländerna och Belgien. Största staden är Köln, men regeringssätet finns i Düsseldorf. För närvarande regerar SPD och Die Grünen tillsammans. Eftersom delstatens namn tar så lång tid att uttala, kallar man i allmänhet staten för NRW.

2005 bildades ett medborgarinitiativ mot ett planerat moskébygge i Köln, Pro Köln -sedermera bildades  Pro Deutschland, på engelska Pro Germany Citizen´s Movement.  Det lokala partiet, eller medborgarättsrörelse som man helst kallar sig, heter Pro NRW och ställer upp i söndagens val. 

I valrörelsen har Pro NRW medvetet gått in för att provocera muslimer i allmänhet, och salafister i synnerhet. De anordnade bland annat en tävling i Mohammedkarikatyrer. De planerade i samband med den att ställa ut danske Kurt Westergaards Muhammedteckningar utan att ha tillfrågat honom. När Westergaard fick reda på detta, meddelade han direkt att han kommer att inleda en rättsprocess mot Pro NRW om de skulle använda hans karikatyrer. 
Pro NRW är ett litet splitterparti som i valet kämpar för att komma över 1%-spärren, vilket skulle göra dem berättigade till partistöd. Partiet har för närvarande skulder på 240.000 Euro. Författningsskyddet (tyska SÄPO), klassar Pro NRW som högerextrem och författningsfientligt. Förbud av partiet diskuteras av och till, jag undrar om det inte är bättre att låta det självdö, vilket ju verkar vara fallet nu. (I förra söndagens val till Schleswig-Holsteins parlament i Kiel fick de högerextrema nationaldemokraterna -NPD- inte mer än 0,7 % av rösterna. 

I valrörelsen har Pro NRW sökt och fått tillstånd att demonstrera utanför 25 moskéer, man är allltså ute efter att provocera. Så gjorde man i veckan i städerna Bonn och Solingen. I Bonn samlade de ett 30-tal aktivister som stod och viftade med plakat föreställande Muhammed framför motdemonstranterna, bestående av cirka 500-600 salafister. Upplagt för strid, alltså - och jag vet inte vilken sida jag tycker är värst. 

Bland Tysklands 4-5 miljoner muslimer räknar tyska SÄPO att det finns 4.000 salafister, som strävar mot  inrättande av en gudsstat i Tyskland. Muslimernas Riksorganisation tar avstånd från salafisterna, och har kraftigt fördömt deras våldsamheter mot poliserna. 
Deutsche Welle:

DER SPIEGEL:På tyska: Nedan ett inslag ur publicservicekanalen WDR:s dagliga nyhetsmagasin Aktuelle Stunde. Det är textat på engelska och översättningen är korrekt. Inslaget ger en bra och objektiv bild av händelserna utanför Kung-Fahd-akademin i Bonn:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar