måndag 28 maj 2012

Ingen gyllene gryning i sikte för Grekland



Hela Greklands historia är en grekisk tragedi i ordets rätta bemärkelse. För att snabbt bara nämna landets moderna historia, tillhörde det fram till 1820-talet det Osmanska Riket. Efter uppror mot turkarna och självständighetsförklaring blev Grekland 1832 en monarki med prinsen av Bayern, Otto I som förste regent, i enlighet med Londonfördraget samma år. Från 1912 till 1913 deltog Grekland i de båda balkankrigen. Efter första världskriget, där Grekland blev indraget på de allierades sida, utbröt krig 1920–22 mot det forna Osmanska riket under Kemal Atatürk, där Grekland besegrades. 1936 tillträdde Ioannis Metaxas som diktator. Mussolini anföll Grekland 1940 via Albanien, men slogs tillbaka. 1941 invaderades Grekland av Nazityskland, Bulgarien och Italien, och var ockuperat under återstoden av andra världskriget. Det moderna Grekland fick sin nuvarande utsträckning 1947.


Under andra världskriget utbröt ett inbördeskrig i Grekland som varade till 1949, mellan kommunister och konservativa. Därefter var Greklands utrikespolitik dominerat av Cypernfrågan. Inrikes skedde ett rekordstort antal regeringsskiften, tills Alexandros Papagos 1952 samlade landet. Han efterträddes vid sin död 1955 av Konstantinos Karamanlis. 1967 kunde militären ledd av Georgios Papadopoulos, understödd av USA, genomföra en statskupp, vilket ledde till att militärjuntan ledde landet. 1973 avskaffade Papadopoulos junta monarkin och 1974, efter att ha iscensatt en statskupp på Cypern, föll militärjuntan samman. Följande år utropades en republik och Grekland blev demokrati. Grekland gick med i Europeiska Gemenskaperna (EG) 1981 och Ekonomiska och Monetära Unionen (EMU) 2001 och införde euron som valuta året därpå.


Idag vet vi att grekiska regeringen friserade sina räkenskaper när man ansökte om att få införa Euron. Korruption, dålig skattemoral samt en offentlig konsumtion baserad på lån är orsakerna till dagens ekonomiska problem. Grekland är belånad högt ovanför taknocken - att fortsätta på den vägen är en omöjlighet. Det är de korrupta politikerna som fört Grekland in i krisen, från både högern och vänstern - inte EU, Euron, tyskarna eller någonting annat. Betalar man ingen skatt, kan man inte heller förvänta sig någon offentlig service. Att konsumera skola, sjukvård, och annan offentlig service enbart genom lån säger sig självt är ohållbart i längden.










Många greker har skyllt den ekonomiska krisen på Tyskland, och grekiska tidningar har till och med på sina förstasidor publicerat fotomontage föreställande Tysklands förbundskansler Angela Merkel i naziuniform.


I senaste valet har dock 7% av grekerna röstat in det nazistiska partiet Gyllene Gryning i sitt parlament. För första gången i Europa sedan nazitidens Tyskland har ett nynazistiskt parti tagit plats i ett europeiskt parlament. Partiet har nu 21 platser av 300, efter en valkampanj mot låneuppgörelsen med EU samt krav på att kasta ut alla invandrare och att minera gränsen mellan Grekland och Turkiet.


Gyllene Gryning är inget nytt parti. Det grundades i januari 1985 av Michaloliakos och andra avhoppare från Nationella politiska unionen. Gyllene gryning registrerades 1993 av valmyndigheten.


Mellan 1 december 2005 och mars 2007 bedrev man sin verksamhet inom ramen för valkartellen Patriotiska alliansen (PATRI.S.). Partiledaren Michaloliakos tog sig, i lokalvalet 2010, in i stadsfullmäktige i Aten.



Gyllene Grynings partisymbol, föreställande en meander




Jag har rest mycket i Grekland i mina dar, varit i Aten flera gånger och båtluffat runt grekiska öar, och som tyskättling fått höra ett och annat om vad "vi tyskar" har ställt till med i deras land. Det var i dessa sammanhang fulllständigt oväsentligt att jag var född 1959 och därmed rent logiskt inte kunde stå till svars för vad mina förfäder har gjort eller inte gjort. Ibland fick jag intrycket att alla greker var tappra partisaner som kämpade mot ockupationsarméerna. Som tysk turist är jag dock van vid sådant och brukar alltid hålla en låg profil.


Jag tycker dock att självkritik är en dygd. Att en så stor andel greker har röstat in ett nazistparti i sitt parlament är en skam för hela landet. Det går inte att slå sig fri och skylla på dålig ekonomi och arbetslöshet. Man blir inte nazist över en natt bara för att man blivit arbetslös eller inte längre kan betala sina amorteringar - tankarna måste ha funnits i huvudet innan. 


Ingen kan idag skylla ifrån sig och säga "Vi visste inte". Vi vet idag genom historien vad nazismen innebär och varthän den leder, därför är det helt oförlåtligt att rösta fram ett sådant parti. Jag kommer inte att resa till Grekland mer förrän Gyllene Gryning är bortröstad.


En sammanställning SVT gjort visar att minst sex personer i eller kring Gyllene grynings ledning är antingen dömda eller åtalade för mord, våldsbrott eller vapeninnehav. En av de som kom in i parlamentet vid valet den 6 maj misstänks just nu bland annat för rån och misshandel. En av dem som kandiderade men inte kom in ställs också snart inför rätta misstänkt för att tillsammans med två andra medlemmar ha knivskurit en afghansk man allvarligt.


Vittnesmålen om attacker mot invandrare är många. Ofta är de inblandade anhängare till Gyllene Gryning, men ibland handlar det också om medlemmar i partiet, eller till och med personer i eller kring partiledningen. 


Tyskarna har upplevt massarbetslöshet, hyperinflation, två världskrig, etnisk rensning, fascism och kommunism, men idag byggt upp en demokratisk välfärdsstat med sina egna händer (bortsett från en del amerikansk hjälp genom Marshallplanen strax efter kriget). De har aldrig skyllt sina problem på någon annan, utan tvärtom gjort upp med, och tagit lärdom av sin blodiga historia. 


Det vore klädsamt för grekerna om de rannsakade sig själva och funderade på, på hur de själva  kan bygga upp en demokratisk välfärdsstat efter tysk eller skandinavisk modell. 


Att bara se sig som offer och skylla på andra duger inte. 




Till sist lite musik av och med Mikis Theodorakis:



Fler inlägg om Grekland, nynazism, politik eller historia hittar du om du klickar på någon av de blå etiketterna nedan: 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar