torsdag 5 maj 2011

Vykort från Huntsville, Texas - dödens stad

Klicka på bilderna för större format!Välkommen till Huntsville - dödens och fängelsernas stad !
Huntsville har 35.000 invånare, 9.000 av dem är fångar. Av resterande 26.000 arbetar de flesta som vakter på fängelserna. Uniformsklädda "plitar" är här en vanlig syn på gatorna och i snabbköpet, på väg till eller från ett arbetsskift.
En annan vanlig syn är grupper av fångar vid vägarbete, skötsel av idrottsanläggningar eller arbete på fälten. De är i regel "low security-fångar" och anmäler sig ofta frivilligt till arbetsbrigader, eftersom de slipper fängelsecellen för några timmar, får andas frisk luft och dessutom tjänar en slant för cigaretter o.dyl. 
Det berömda Huntsville-fängelset grundades 1848 och ligger mitt i byn, Huntsville är omgärdat av moderna fängelser och har även ett fängelsemuseum som är väl värt ett besök. 
Fångarna väcks varje morgon klockan 04:30. Klockan 06:00 uppställning på gården och de olika arbetsgrupperna lämnar under bevakning fängelsemurarna för arbete. 
På fängelserna finns även möjlighet att läsa in grundskolan eller en förberedande yrkesutbildning. 
1966 besökte Pete och Toshi Seeger tillsammans med sonen Daniel och folksångaren Bruce Jackson Huntsvillefängelset. Tillsammans gjorde de en dokumentär om arbetssånger, som fångarna sjöng när de var ute och jobbade.
Fängelset mitt i byn:

Här väntar familjeanhöriga på fångar som frisläpps

Mellan 1931 och 1986 arrangerades varje år det berömda "Texas Prison Rodeo". Här uppträdde de flesta av Amerikas countryartister som Willie Nelson, Dolly Parton och Johnny Cash.En del artister fick dock äran att uppleva fängelsemurarna från insidan, som t.ex. sångaren David Crosby för narkotikabrott.Har du sett filmen "Den gröna milen" minns du säkert "Old Sparky". I denna elektriska stol har 361 människor blivit avrättade..

Old Sparky

Numera dödas fångarna genom giftinjektioner:


Avrättningarna sker i fängelset mitt i Huntsville, själva "Death Row", där fångarna sitter i väntan på exekutionen, befinner sig några kilometer utanför staden.I närheten ligger även "Joe Byrd Cemetery". Där ligger de fångar begravda som inte hade några anhöriga. 
I gravarna ligger även de som dog en naturlig död under fängelsevistelsen. De äldsta gravarna är från mitten av 1800-talet.

Denna film är inspelad på kyrkogården:
Inför varje avrättning träffas anhöriga och motståndare till dödsstraff utanför fängelsemurarna. Här en liten film om en fånges anhöriga, precis innan dödsdomen skall verkställas:


Outside An ExecutionSamma dag som jag befann mig vid Huntsvillefängelset  skulle en fånge avrättas. Jag hoppades att få träffa och tala med några dödsstraffmotståndare. 
Några timmar innan dödsdomen skulle verkställas, gav Högsta Domstolen i Texas uppskov i 30 dagar, demonstrationen blev inställd. 
Jag undrar vad som är värst: själva avrättningen eller det långa väntandet på döden. En del fångar sitter i dödscellen i flera år. 
På fängelsets hemsida finns ett avrättningsschema, där man kan klicka sig fram och få data om varje fånge - och även läsa om brottet de begått. Länk till "Execution Schedule" här!


Här en fånge från Sverige som jag träffade i fängelset. 
Han ville inte tala om vad han blev dömd för:
En fånge från Old Sweden som vill ut!

Nu känner jag att stämningen blev mycket allvarsam och deprimerande - så varför inte avsluta detta blogginlägg med en trevlig countrysång? 


Merle Haggard - "Huntsville"
Länkar:
Huntsville, Texas på Wikipedia här!


Staden Huntsvilles hemsida här!


Hemsidan för Texas Department Of Criminal Justice här!


Texas Prison Museum och historien om The Prison Rodeo här!


Läs även "I folkets namn dömer jag dig till döden" här!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar