Avrättning i Old Sparky |
Härom dagen kom Amnesty International med sin senaste rapport om antalet avrättningar i världen.
Liksom tidigare år är det ett mindre antal länder som står för de flesta avrättningarna:
Kina tusentals, Iran minst 252, Nordkorea minst 60, Jemen minst 53 och USA 46.
Siffran över antalet avrättningar som myndigheterna har bekräftat i Iran är lägre för 2010 jämfört med 2009 (388), men det finns obekräftade uppgifter om att ytterligare minst 300 personer kan ha avrättats.
En positiv utveckling har skett i Mongoliet, där presidenten har utlyst ett moratorium mot avrättningar, ett viktigt första steg mot ett avskaffande av dödsstraffet.
För tredje gången kunde FN:s generalförsamling, den 21 december 2010, rösta igenom en resolution som uppmanar stater med dödsstraff att införa ett moratorium mot avrättningar, denna gång fick resolutionen större stöd än tidigare år.
Antalet dödsdomar och avrättningar i Mellanöstern och Nordafrika minskade under 2010 jämfört med 2009. Under 2010 blev Gabon det 16:e medlemslandet i den Afrikanska unionen som avskaffade dödsstraffet helt.
Tjugo länder benådade dödsdömda fångar eller omvandlade dödsdomar, bland annat fick de tre sista dödsdömda i Kuba sina straff omvandlade i december 2010.
Enligt de uppgifter Amnesty har tillgång till fanns det vid årets slut minst 17 833 dödsdömda runt om i världen.
Några bakslag noterades under 2010. Sex länder och territorier, Bahrain, Ekvatorialguinea, Somalia, Taiwan, Vitryssland och Palestinska Myndigheten återupptog avrättningar efter ett eller flera års uppehåll.
I Iran avrättades även fångar som var under 18 år när de begick brotten. Iran är det land i världen som avrättar flest ungdomsbrottlsingar trots att landet har ratificerat FN:s konvention om barnets rättigheter. |
Läs mer på Amnestys hemsida.
Avrättningar i Iran |
1988 var jag i Kina på en 5-veckors cykelsemester, organiserat av "Äventyrsresor". Vi var ett gäng på 15 personer som cyklade mellan 4 och 7 mil om dagen i södra Kina.
En dag, när vi cyklandes kom till en liten småstad, passerade vi ett fängelse som var omgärdat av röda tegelmurar med taggtråd. Det var nästan som i Kalle Anka och Björnligan:
Fångarna hade svartvitrandiga kläder, en järnkula fastkedjad runt ena vristen, och hackade sten.
När vi närmade oss stadens centrum, kördes en lastbil med flak, packad med fångar, vars huvuden var rakade, runt, runt, runt torget.
Människomassor hötte med nävarna, skrek åt fångarna och spottade i marken. Fångarnas huvuden var rakade. De vaktades av poliser. Vår guide berättade, att detta var ett vanligt förfarande.
De visades upp som avskräckande exempel. De som skulle avrättas, fick en kula i nacken. Räkningen skickas sedan för betalning till dom anhöriga. Så är det visst fortfarande.
Tusentals människor avrättas i Kina med nackskott varje år. Vi var ganska så chockade över att ha fått bevittna ett sådant spektakel.
Death Penalty in 2010:
På måndag reser jag för två veckor till Texas. Min syster bor där sedan 29 år, och snart skall hon fira sin 50-årsdag.
Jag kommer bl.a. att besöka Huntsville. Där finns Texas äldsta fängelse, och där sker de flesta avrättningarna i delstaten. Du som har sett filmen "Den gröna milen" kanske minns elektriska stolen "Old Sparky" - den står där.
Jag planerar att besöka fängelsemuséet och hoppas återkomma här med bilder därifrån.
Argumenten emot dödsstraff är många. Huvudproblemet med dödsstraff är dock, att det är oåterkalleligt. Om man dödat en oskyldig människa är det ett misstag som aldrig går att reparera.
Nästa avrättning i Huntsville sker den 5 april. Här är hela schemat för kommande avrättningar:
Scheduled executions
Hello Huntsville:
Hello Huntsville from sarah moore on Vimeo.
Läs även Vykort från Huntsville, Texas - dödens stad
Sjukt. Jag är själv lite kluven angående dödsstraff. Finns både för och nackdelar, men det här citatet har printat sig fast i hjärnan på mig:
SvaraRadera"Why do we kill people who kill people to show killing people is wrong?"
Tack, mycket bra citat. Det sammanfattar hela grejen, skall jag komma ihåg.
SvaraRadera