fredag 29 oktober 2010

Äppel, päppel, pirum, parum

- Jag förstår inte att ni har så låg andel ekologisk mat i Sverige när ni gillar och bryr er om naturen så mycket, säger Maria Alfonso Mililio. Hon är måltidschef i den italienska staden Meldola och ansvarar för den mat som serveras i skolor, på äldreboenden och sjukhus. I hennes hemland har den närproducerade ekologiska odlingen ökat markant och i förskolorna serveras inget annat än ekologisk mat till barn mellan noll och tre år.

Just nu står Mölndals stad som värd för en EU-konferens ett projekt om ekologisk mat med kommuner från Tyskland, Kroatien och Italien. Hela veckan har det serverats ekomat i Mölndals skolor. Varför kan det inte alltid vara så, frågar jag mig? Läs GP-artikeln "Mättande möte om ekologisk mat" här!


Varje gång reportrar från radio, tv och tidningar går ut på stan och frågar "vanliga medborgare": Handlar du ekologisk mat? -blir svaret oftast "ja", "nästan alltid" eller något liknande. Tittar man dock på dom krassa siffrorna, så motsvarar försäljningen av ekologiskt odlad mat endast cirka 2 till 3 % av den totala omsättningen. Hur hänger detta ihop? Ljuger folk?

Idag är utbudet av ekoprodukter så stort, att man inte behöver leta länge i butikerna. I stormarknader som t.ex. ICA Maxi kan man till nästan varje produkt hitta ett ekologiskt alternativ. Visst, matkassen blir några kronor dyrare, men den kostnaden kan man spara in på annat håll. Allt handlar om att prioritera.

Nu är inte jag någon ekomats-fundamentalist, men när alternativen finns väljer jag nästan alltid det ekologiska. Dock inte alltid! Just nu på hösten med så många olika sorters svenska äpplen att välja på, åker till och med ett och annat besprutat svenskt äpple in i min varukorg, istället för ett ekologiskt som transporterats hit från Argentina.

Här ett tips inför helgen: Den 30 och 31 oktober är det äppelfest på Gunnebo Slott! Kaffehus och krog erbjuder massor av pajer bakade med olika sorters äpplen. Köket lagar även till äppelinspirerande rätter, och som allt annat på Gunnebo garanterat ekologiskt!
Dagens filmklipp är från Hasse & Tages klassiker "Äppelkriget" från 1971, fortfarande aktuellt?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar