söndag 3 juni 2012

Medal of Freedom till Madeleine Albright och Bob Dylan

Bob Dylan och president Barack Obama
I tisdags förärades två av mina personliga idoler den högsta amerikanska utmärkelsen en civil person kan få, Medal of Freedom: Bob Dylan och Madeleine Albright.

Bob Dylan har följt med mig hela mitt liv, trots att jag var så ung på 1960-talet. En fantastisk poet vars sånger återspeglar den amerikanska historien och samhällsutvecklingen över flera decennier. Jag har dock bara hört honom live en gång - det var på Scandinavium i Göteborg. Om jag minns rätt var det 1988. 
Madeleine AlbrightMadeleine Albright beundrar jag för hennes rättframhet, öppenhet, integritet, självdistans och humor. Hon föddes år 1937 som Marie Körbel i dåvarande Tjeckoslovakien. Eftersom hennes föräldrar varit ledande socialdemokrater i kretsen kring den demokratiska regeringen lämnade familjen landet efter Tysklands inmarsch i mars 1939 och flyttade till Storbritannien för att 1948 flytta till USA. Hon blev amerikansk medborgare 1950, under namnet Madeleine Korbel.Madeleine Albright är katolik liksom hennes föräldrar, men släkten i Tjeckoslovakien var judar och de flesta av dem dog i Förintelsen, något hon enligt egen uppgift inte fick kännedom om förrän 1996. Hon blev USA:s första kvinnliga utrikesminister. 


Ett berömt citat av henne är :
 "Det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra."


Här kan du se ett klipp från TED Talks, där hon berättar om hur det är att vara utrikesminister och kvinna, hela tiden berättat med glimten i ögat. Bland annat talar hon om sitt första möte med Saddam Hussein. Han hade i ett tal kallat henne för "orm". Inför mötet gick hon på shopping och köpte en guldbrosch föreställande en orm som hon fäste på sina kläder. 
Läs om Presidential Medal of Freedom här.
Nedan prisutdelningsceremonin i Vita Huset i tisdags. President Obama talar utan manus - intelligent och med en stor portion humor. Han har en förmåga att tala personligt utan att bli för personlig - en fantastisk talare som med egna ord definierar livsverket av var och en av pristagarna, väl värt att lyssna på: Da capo: 


Fler inlägg om pop, rock, historia, politik och USA hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar