Finns det bra och dåliga nyheter skall man helst börja med den goda: Nyhet är kanske för mycket sagt, - redan i höstas, i september 2010 meddelade H&M, med ca 700 underleverantörer och klädproduktion i 1700 fabriker, att fasa ut alla farliga kemikalier ur hela produktionskedjan. Genom att visa att klädproduktionen kan vara fri från farliga kemikalier sänder H&M en mycket viktig signal till hela textilbranschen.
H&M har även gått med på att se till att deras underleverantörer offentliggör vilka farliga kemikalier som släpps ut från fabrikerna där kläderna produceras. I ett land som Kina, där människor lever omkring fabriker utan att känna till vad som släpps ut i deras floder, är det här början på något verkligt viktigt.
Även Adidas, Nike och Puma, har under sommaren gått med på en total avgiftning av klädproduktionen. Att så har skett är till stor del Greenpeaces förtjänst, som länge kampanjat för en giftfri klädproduktion.
Nu till den dåliga nyheten:
Igår visade tyska public service kanalen ARD en dokumentär om H&M. Programmet ingick i en serie där stora internationella varumärken granskades och testades.
I reportaget besöker journalistteamet H&M:s leverantörer och underleverantörer i Bangladesh - utklädda till tyska affärsmän och med dold kamera. Det är vidriga arbetsförhållanden som upptäcks.
De träffar bl.a. 12-åriga Amina som arbetar upp till 16 timmar om dagen för en månadslön på 35 Euro. Under arbetsdagen är det förbjudet att sitta ner. Amina lever i slummen alldeles bakom fabriken, tillsammans med sina föräldrar och syskon på 5 kvadratmeter till en månadshyra på 32 Euro.
Representanten för H&M påstår att de gör regelbundna besök och kontroller hos sina leverantörer. Dessa besök sker dock efter anmälning och överenskommelser flera veckor i förväg. Vill man veta hur det verkligen ligger till, måste man göra som det tyska reportageteamet gjorde, under cover och med dold kamera.
Har man nu bestämt sig för att fasa ut alla giftiga kemikalier, borde man inte kunna göra en insats för textilarbetarna också? -Se till att de har bra arbetsvillkor och lön?
Skulle inte vi konsumenter i den rika världen vara beredda att betala en hundralapp eller två extra, för vår t-shirt eller våra jeans för en rättvisare värld?
Som det är nu handlar det enligt min uppfattning om ren slavhandel.
Här kan du se reportaget "Der H&M-Check" om du kan tyska.
Inslaget från Bangladesh börjar på 0:30
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar