I veckan är det 10 år sedan Fadime mördades.
Fadime Sahindal dödades av sin egen far för att hon ville gifta sig med en man hon själv valde. Enligt en enkätundersökning gjord bland nioendeklassare i Stockholm stad får var tionde flicka inte ha sällskap eller sex innan äktenskapet och inte heller välja sin egen make, en oskuldskultur som fortfarande är mycket stark.
Många satsningar har gjorts sedan Fadime mördades men den ökade medvetenheten hos ungdomar som vill bryta med tradidtionen gör också att behovet av hjälp ökar. Ungdomar tvingas ofta bryta med sin egen släkt om de vill leva ett liv som andra ungdomar ser som en naturlig rättighet.
Trots problemets omfattning finns det fortfarande en stor beröringsskräck kring frågor om hedersvåld.
- Man är rädd för att ses som rasist, säger Sara Mohammad i det första av fem radioprogram som sänds i P1 denna vecka.
Jag lägger här ut det första programmet i serien, som innehåller en intressant intervju med Nalin Pekul. Hon hjälpte Fadime när hon var på flykt och försökte medla med släkten om Fadimes situation. Men exilen och utanförskapet i Sverige gjorde många familjer mer extrema när de kom till Sverige menar hon.
- "Jag vet folk som verkligen bekämpade hedersförtryck i Kurdistan på 60- och 70- talet, som plötsligt blev jättefega när de kom till Sverige. Men det blev också en väldigt bra diskussion efter mordet på Fadime Sahindal, bland kurderna, som jag saknar i andra grupper.
De sa: Nu räcker det! Vi som har bekämpat det här, vi kan inte sitta här och försvara och tro att det är nån föröljelse av kurderna eller att vi försvarar våra traditioner. Det här är inte våra traditioner, det är förfärliga traditioner, dem har vi bekämpat där, dem ska vi bekämpa här. Och därför så är också många kurdiska tjejer mycket friare idag."
Här är programseriens hemsida med samtliga program, intressanta reportage och länkar.
Kommande lördag, den 21 januari, kommer Fadimes minne att hedras på Gustav Adolfs torg klockan 14:00.
Talare (klara i nuläget): Soleyman Ghasemyani, författare, socionom och medlem i Glöm Aldrig Pela och Fadime föreningen
Rasool Awla, statsvetare och sociolog
Neshmil Fatahi, representant från Iranska flyktingars riksorganisation
Sång av Sue Sergel (sång för Fadime)
Kontaktperson: Tofigh Mohammadi
mobil: 073-9809990, e-mail: peiam@hotmail.com
Mer information på bloggen Fadimedagen . Där hittar du bl.a. en bra gästkrönika av EU-minister och människorättskämpen Birgitta Ohlsson.
På Göteborgs-Postens ledarsida skriver idag Maria Haldesten under rubriken Barngifte är misshandel om Göran Lambertz utredning om kriminalisering av barnäktenskap, som väntas presenteras i maj.
En hel del har dock redan gjorts trots allt. Bl.a. har svenska ambassader fått i uppgift att hjälpa och ge stöd till unga svenskar som befinner sig i farozonen att bli bortgifta utomlands.
Socialtjänsten har möjlighet att utreda barns situation utan att informera föräldrarna. Det finns allt fler platser för utsatta som behöver skydd.
Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni vill nu satsa på ett rehabiliteringsprogram för unga som utsatts för hedersvåld.
På dagens DN Debatt skriver Nyamko Sabuni:
"270 oacceptabla äktenskap. Trots alla insatser som görs mot det hedersrelaterade våldet, behövs fler åtgärder. Jag vill undersöka möjligheten att inrätta en specialstyrka under Rikskriminalpolisen som ska hantera frågor som rör barn- och tvångsäktenskap. Den som växer upp i Sverige ska kunna känna sig fri och trygg."
Jag har idag läst fler intressanta artiklar i ämnet. På debattsajten Newsmill skriver Martin Marmgren, som är polis med intresse för mänskliga rättigheter, och som har stött på hedersproblematik i jobbet:
"De som av kulturrelativistiska skäl hävdar att kampen mot vad som kan ses som kulturella uttryck, t.ex. ”hederskultur”, är rasistisk hävdar implicit att vi som ”svenskar” inte bör sätta oss över eller kränka andra kulturer.
Kulturer, liksom religioner, går dock inte att kränka, och bör inte ha några rättigheter. Det är individer (eller i vissa fall kollektiv av individer, grupper) som har rättigheter.
Nej, det är dags att göra upp med kulturrelativismen! Och det handlar inte om att värdera, jämföra, eller peka ut kulturer som bättre eller sämre, det handlar om att en gång för alla ta bort kultur eller religion som en ursäkt eller anledning att undanta en grupp ifrån samma rättigheter, eller skyldigheter, som alla andra.
Staten och lagstiftningen på individnivå skall vara 100 % sekulär och 100 % blind för kulturer, och samhället skall inte heller ha några kulturella undantag vad gäller att värna om individers rättigheter."
Hela artikeln kan du läsa här.
Om drygt en månad får Uppsala ett nytt offentligt konstverk. Det skall placeras i Syrénparken till minnet av Fadime Sahindal, som mördades av sin pappa.
Invigningen kommer att äga rum 21 januari, på 10-årsdagen av Fadimes död, och parken kommer sannolikt att byta namn till Fadimes plats.
Läs mera hos bloggkollegan Svarten här.
Fler länkar:
Få fall av hedersvåld polisanmäls
Fadimes död skakade Sverige
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar