Månadens krönika publicerad i Mölndals-Posten 2012-10-17
Tillhör du också dom
som bryr sig om vad det är man stoppar i sig och handlar ekologiskt? I så fall
är du i gott sällskap. Enligt SIFO köper drygt var femte konsument eller 22
procent ekologiskt så ofta de kan, och ytterligare 50 procent köper ekologiska
varor ibland. Bland drivkrafterna bakom att välja ekologiskt anges flera
orsaker som att det är bra för klimatet, bra för djuren, frånvaron av
tillsatser och att det är mer välsmakande än motsvarande livsmedel som
framställs med bekämpningsmedel och handelsgödsel.
Siffror från
Statistiska Centralbyrån visar dock något helt annat: I fjol utgjorde ekovarorna 4,1 procent av den totala försäljningen. Det är exakt samma andel
som året innan.
Några som gått från
önsketänkande till att ta saken i sina egna händer är entusiasterna bakom
Tillsammansodlingen vid Pilekrogen i Rävekärr. Jag har följt dem hela sommaren
via deras Facebooksida, där de skriver: "Vi vill förändra världen genom
att odla ekologiskt tillsammans. Med praktiskt lärande och kunskapsutbyte
ställer vi om till ett mer hållbart samhälle." Visionen är "att
ställa om till ett mer hållbart samhälle och äta gott under tiden".
Sidan kryllar av
läckra bilder på bär, rotfrukter och grönsaker som odlats giftfritt på
"cirka två hektar fin gammal jordbruksmark". För några veckor sen
bjöd Tillsammansodlingen upp till "Skördefest". Jag tillhörde dom
lyckliga som kom tidigt och lyckades inhandla härliga rödbetor, morötter,
selleri, squash samt nyplockade hallon och hemlagad sylt.
Det var bara att
tillsätta några goda köttbitar, grytan räckte i flera dagar. Den hade dock en
liten bismak. Odlingen ligger nära E6:an. Hur giftfri är maten som odlas där?
Jag ställde frågan på
Tillsammansodlingens Facebooksida och fick följande svar: "Ja det där är
en fråga som vi också funderat på. Odlingen ligger ett par hundra meter från
motorvägen, gränsavståndet i KRAV:s regler är att odling ej får ske inom 25
meter från en hårt trafikerad väg (3000 bilar per dygn)."
Jag är inte nöjd med
svaret och letar mig vidare till bloggen "gatsmart.eu": "Svenska
städer är relativt rena och redan 20 – 30 meter från en större infart går det
att äta det man odlat. Sätter man upp en skyddande barriär, som till exempel
ett plank, så kan man äta det som odlats ännu närmre. Avgaser och partiklar
från bildäck når inte så långt, detta har man gjort undersökningar på. Eftersom
avgaser och andra partiklar lägger sig ovanpå växten är det alltid bra att
skölja grönsaker och frukt innan man äter dem."
Fritt fram alltså för
giftfri odling vid trafikerad väg, bara du sätter ett plank framför. Bon
appetit!
Ovan ett foto från mitt vardagsrum, The Rover, med squash och hallon från Tillsammansodlingen i Mölndal. Hallonen var så goda att tog slut i ett nafs, passar för övrigt utmärkt till en torr tysk pilsner.
(Klicka på bilderna för större format, jag har tagit dom själv)
Fler krönikor hittar du om du klickar på den blå etiketten nedan:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar