onsdag 31 oktober 2012

Tyskland utbildar imamer

Utbildningsminister Anette Schavan, Bülent Ucar från Osnabrück (t.v.), och Mouhanad Khorchide från Münster
"Vi vill bidra till att de fyra miljoner muslimer som bor i Tyskland kan känna sig hemma i vårt samhälle." Med de orden invigde igår utbildningsminister Anette Schavan (CDU) ett centrum för islamsk teologi vid universiteten i Osnabrück och Münster.

I Osnabrück utbildas redan imamer sedan 2010. Sammanlagt satsar det tyska utbildningsministeriet 20 miljoner Euro på utbildning av imamer och lärare i islam. 

Förutom i Osnabrück och Münster finns liknande utbildningscenter vid universiteten i TübingenFrankfurt-Gießen och Erlangen-Nürnberg.
Vid invigningen idag deltog även Istanbuls stormufti Rahmi Yaran. .

"Detta är en stor dag för Tyskland och en stor dag för världsfreden", sade chefen för institutet i Osnabrück Bülent Ucar.

Samtliga källhänvisningar är på tyska. Hur jag än bar mig åt hittade jag inga engelskspråkiga länkar. 

Varför bloggar jag om detta? 

Är detta överhuvud taget intressant för svenska läsare?
Jag tror att det är det. Integration mellan olika kulturer och religioner uppstår först när vi skapat mötesplatser för alla. Det är viktigt med en bra religionsundervisning i skolorna, och att imamer får en gedigen utbildning samt kunskaper om samhället i det land de verkar i.

Här ett nyhetsinslag från NDR. 47 studenter är redan inskrivna vid institutionen för islamologi i Osnabrück. I inslaget intervjuas Fahim Musafer som flyttat från Frankfurt till Osnabrück enbart för att kunna studera där. Han utbildar sig till lärare och säger att han vill förmedla "en modern islam" till kommande elever.

Coskun Saglam från institutionen berättar att det till en början fanns ett visst motstånd mot utbildningen bland muslimska församlingar och föreningar. "Vad skall den tyska staten blanda sig i våran religion för?" Det krävdes många möten med muslimska företrädare för att övertyga dem om, att utbildningen i framtiden kommer dem tillgodo och är till för deras medlemmar.

Här det tyska utbildningsministeriets hemsida med info om "Zentrum für Islamische Theologie".

Här NDR:s hemsida. Därifrån är också bilderna jag lagt ut i inlägget hämtade. Fler inlägg under rubriken "tro" hittar du om du klickar på den blå länken nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar